Riskabelt val av vice president-kandidat av Mitt Romney

Mitt Romneys val av republikansk parhäst i presidentvalet i USA innebär mer risker än möjligheter. Kandidaten till vice president blir Paul Ryan, kongressledamot och arkitekten bakom republikanernas senaste budgetförslag i kongressen. Valet inebär att Romney tydligare än hittills ställer sig långt ute på högerkanten i ekonomiska frågor.

Den tolkning av valet av Paul Ryan som ligger närmast till hands är att Romney och hans rådgivare börjar bli rejält nervösa. Ryan har stora uppenbara fördelar men ännu större nackdelar. På plussidan ligger att han är mycket begåvad, ger ett sympatiskt och gott intryck medialt och har stort stöd inom hela republikanska partiet. Romney hoppas att valet av Ryan ska ge honom det heljärtade stöd från högern inom partiet som han saknat hittills och mobilisera de republikanska väljarna.

Valet av Ryan tyder på desperation – Romney har insett att han måste göra ett mer radikalt val för att vända utvecklingen i kampanjen. Opinionsmätningarna, särskilt i det tiotal delstater där valet avgörs, tyder allt starkare på att Obama skaffat sig ett starkt övertag.

Romney har hittills ”spelat på säkerhet” – han har hoppats att missnöje med den svaga ekonomiska utvecklingen ska göra att väljarna beslutat sig för att rösta bort president Obama. Därför har senator Rob Portman från Ohio varit favorit fram till igår fredag. Portman är f d minister (för några år sen hos George Bush) och populär i Ohio, en delstat som Romney måste vinna men där Obama leder i mätningarna.

Varför är då Paul Ryan ett val som innebär stora risker? Jo, han är huvudansvarig för den ekonomiska politik som republikanerna utformat de senaste åren. Den politiken innebär stora nedskärningar i ”Medicare”, sjukvårdssystemet för pensionärer, och ”Social Security”, pensionssystemet. Republikanerna har sina starka fästen bland vita medelåders och äldre och har inte råd att börja tappa stöd i de grupperna.

Det blir nu mycket svårare för Romney att försöka utmåla sig själv som en center-höger politiker. För att klara det hade krävts att han tagit avstånd från Ryans och republikanernas förslag på stora nedskärningar på pensioner och sjukvård för de äldre. Det dubbelspelet blir omöjligt nu – Romney omfamnar nu tydligt den radikala högerpolitik som Paul Ryan är ansvarig för i kongressen.

Tilläggas kan att många demokratiska debattörer jublar. Obama och demokraterna har nu fått just den måltavla och den tydliga politiska kontast de vill ha. Demokraternas politik för medelklassen och de fattiga ställs mot republikanernas politik med skattesänkningar för de förmögna och stora nedskärningar inom hälso- och sjukvården och pensioner.

Artiklar i DN här, här och här.

Artiklar i SvD här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: