Ett litet steg framåt för syn- och hörselskadade i Stockholm

Ibland händer det även för oppositionspolitiker att förslag man lägger leder till konkret resultat. I september lade jag en skrivelse i kommunstyrelsen om att alla syn- och hörselskadade ska ha rätt till hjälp av heminstruktör. Så är det inte idag, eftersom hälften av Stockholms stadsdelsnämnder inte erbjuder denna service till personer under 65 år. Men nu ser det ut att bli verklighet…

Insatsen är billig för kommunen och mycket värdefull och uppskattad av de berörda. Heminstruktörer kan ses som en ”hjälp till självhjälp” för syn- och hörselskadade. Heminstruktörerna ger bl. a. råd om användningen av syn- och hörselhjälpmedel, förmedlar kontakter med sjukvården och andra myndigheter, hjälper till med orienteringsträning i närmiljön och vart man vänder sig för att få del av särskilda insatser.

I svaret på min skrivelse föreslår stadsledningskontoret att alla stadsdelar ska erbjuda syn- och hörselskadade från 20 år och uppåt hjälp av heminstruktörer. Förslag från stadsledningskontoret brukar vara förankrade hos majoriten (M, FP, C, KD) och många fler personer kommer nu att få tillgång till tjänsten och det är glädjande.

Däremot är det tråkigt att personer på vård- och omsorgsboenden (äldreboenden) inte kommer att erbjudas att träffa heminstruktör. Stadsledningskontoret menar att heminstruktörerna vid behov kommer att instruera personalen på sådana boenden. Men det är inte detsamma som ha direktkontakt med instruktören som sitter inne med kompetensen.

I skrivelsen föreslog jag att alla som bor på vård- och omsorgsboenden ska erbjudas tjänsten. Stadsledningskontoret och den moderatledda majoriteten, vill alltså, tyvärr, inte gå så långt. När vi hamnar i majoritet avser vi att ändra på det, så att alla – oavsett boendeform – erbjuds den här viktiga servicen.

Artiklar i DN härhär, här, här och här.

Annonser

2 kommentarer

  1. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: