Ett halvår kvar till valet i USA och Obama har kopplat grepp

Det var igår den 6 maj exakt ett halvår kvar till USA väljer president. Det är sedan en kort tid klart att det blir att Massachusetts f d guvernör Mitt Romney som ställs mot president Barack Obama. I lördags hade Obama valupptakt med två passionerade tal i Ohio och Virginia, två stater som kommer att bli avgörande för valutgången.
 
Det ser bra ut för Barack Obama. Presidenten har hittat ett enkelt effektivt tema att bli återvald på – att alla ska ha en rimlig chans att skapa sig ett bra liv och att alla, även de rikaste i samhället, måste bidra. Detta kontrasterar han mot Romneys politik med stora skattesänkningar för rika, företag och stora sociala nedskärningar m m. Obamas budskap går hem bra, enligt mätningar på hur väljarna svarar på budskapen.
 
Obama leder stadigt med 2-3 procent nationellt i genomsnitt i opinionsmätningarna med Romney. Men ser man delstat för delstat ser det ännu bättre ut. Obamas kampanj är inriktad på ett tiotal delstater och kampanjen är upplagd utifrån att han ska bli omvald även om han (mot förmodan) skulle förlora nationellt i antal röster (”the popular vote”).
 
Valet av de två delstaterna för kampanjstarten var alltså noggrant valda. Det är ju antalet elektorsröster som valet handlar om, där vinnaren i en delstat tar alla elektorsrösterna i delstaten. Obama leder knappt men klart i både Ohio och Virginia, som han för övrigt vann klart 2008. Skulle han vinna dem blir han sannolikt omvald. även om han t ex skulle få 1-2 procent färre röster nationellt (t ex Romney 51 – Obama 49).
 
En illustrerande bild från realclearpolitics.com visar läget i samtliga delstater, utifrån opinionsmätningarna i varje delstat. Blå färg är säker eller trolig vinst för demokraterna och röd är motsvarande för republikanerna. Det krävs 270 elektorsröster för att bli vald. ”Toss ups” – delstater där det är jämnt – är märkta med grå färg. I många av de delstater som bedöms som ”toss ups” leder Obama ganska klart.
 
Om Obama vinner delstaterna som ger honom 253 elektorsröster (de mörkblå och ljusblå) så behöver hann alltså bara 17 röster till. De fyra delstater av ”toss-ups” där han nu leder klart har tillsammans 55 elektorsröster; Ohio 18, North Carolina 15, Virginia 13 och Colorado 9. Skulle han t ex vinna Ohio och förlora de övriga tre så skulle han få 253 + 18 = 271 elektorsröster och bli president. Om han skulle förlora Ohio men vinna två av de övriga tre så blir han också vald. Romneys problem är alltså att han måste vinna nästan alla delstater han har chans att vinna för att bli vald. Obama behöver bara vinna några av de jämna delstaterna för att bli president.
 
Artiklar i DN här, här, här, här och här.
 
Artiklar i SvD här, härhärhär och här.
Annonser

4 kommentarer

 1. […] Stefan Nilsson – Ett halvår kvar till valet i USA och Obama har kopplat grepp […]

 2. […] Stefan Nilsson – Ett halvår kvar till valet i USA och Obama har kopplat grepp […]

 3. Förstår inte alls vad du syftar på. Obama vann en mycket klar seger; 53-46 i procent mot John McCain 2008.

  Däremot är det så att det är extrema belopp i valkampanjen. I svenska kronor beräknas Obamas och Romneys valkampanjer tillsammans kosta i storleksordningen 10 miljarder svenska kronor.

  Mycket rika privatpersoner och företag stöder framför allt Romneys kampanj. Inte minst gäller det oljebolag som är emot stöd till förnyelsebar energi och minskningar av användningen av olja.

 4. Personligen tror jag det är lite väl tidigt att utropa Obama till vinnare, samma sak med Mitt R… För granskningen av allt valfusk har börjat komma upp till ytan även i USA!

  Folket börjar förstå att det varit ett extremt valfusk och de börjar nog förstå att även Obama sysslar med samma skit!

  Det vore hemskt om han skulle lyckas ljuga/fuska/bedra till sig ett omval!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: