Export av miljöteknik bättre än import av sopor

I en debattartikel, i Svenska Dagbladet i förra veckan, skriver jag tillsammans med Miljöpartiets landstingsråd Raymond Wigg att Stockholmsregionen och företag som Fortum bör bidra med export av god miljöteknik och hållbara lösningar istället för sopimport. Fortum ska nämligen börja importera sopor från Neapel – 6 miljoner kg per år – och bränna dem i Stockholm. E-On bygger också ut sin kapacitet att bränna sopor. Utvecklingen oroar och det är nödvändigt att Stockholms politiker sätter ner foten.

I en replik svarar Fortum Värmes miljöchef Ulf Wikström att soporna minsann inte är osorterade, att det är bättre än att deponera och därför är klokt att importera och bränna dessa enorma mängder sopor. Fortum Värme är samägt av Stockholm stad och man kan utgå från att politiken har stöd av den moderatledda majoritet som styr Stockholm.

För oss i Miljöpartiet är det helt fel väg att gå att skicka enorma mängder sopor över hela Europa för att brännas i Stockholm och Sverige. Enligt EU:s direktiv för hur avfall ska hanteras gäller att avfall i första hand ska återanvändas, i andra hand återvinnas och i sista hand omhändertas på ett säkert sätt.

I en slutreplik, publicerad igår, konstaterar Raymond Wigg och jag att storskalig sopförbränning kan aldrig vara förenligt med ett hållbart samhälle. Då är det direkt motstridigt att importera sopor och vi ska inte vara aktiva i en sådan bakåtsträvande utveckling. Visst är förbränning bättre än deponi, men återvinning kompletterad med förnyelsebar energi har klart lägst klimatpåverkan. Dessutom ska all deponi inom EU vara förbjuden till år 2015, då alla EU-länder ha byggt upp sina sopsorteringssystem.

Varken ekonomiskt eller miljömässigt är det hållbart att importera sopor. Sveriges och Stockholm bör i stället exportera vår världsledande miljöteknik och kompetens för att bygga upp resurshanteringen i Italien och i andra länder.

Artiklar i DN härhär och här.

Artiklar i SvD här, här och här.

Annonser

2 kommentarer

 1. […] Läs också: Lasse Bjurström, Tom Andersson, Harald, Lennart Holmlund, Flute, Stefan Nilsson […]

 2. Lennart · · Svara

  Neapels sopor förorenar i Stockholm

  Hej Stefan Nilsson jag läste om soporna i Stockholm och Vi har samma bekymmer i Halmstad som Ni kan läsa om på facebook.
  http://www.facebook.com/#!/pages/Nej-till-Sopberget-i-Kistinge/223409451032146
  eller vår hemsida http://www.stoppasopberget.nu/#!
  Det som skiljer oss åt är att i Halmstad kallar sig fortfarande MP för MP????
  de borde istället kalla sig för de nya moderaterna.
  MP skiter totalt i miljön här i Halmstad.
  Men snart blir det val och då blir det inga MP kvar i Halmstad som väl är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: