Djokovic den svåraste att möta någonsin

Man måste känna med Rafael Nadal, som var så nära att vinna finalen i Australian Open. Novak Djokovic är världens bäste spelare, men bollen Nadal slog bort i egen serve vid ledning 4-2 och 30-15 i avgörande set innebar matchens vändning. Nadal hade Djokovics planhalva helt öppen och slog en relativt enkel passering strax utanför linjen. Djokovic bröt i Nadals serve och gick sedan inte att hejda – han vann avgörande set med 7-5 i historiens längsta grand slam-final (nästan sex timmar).

Nadal är utan tvekan en av de största genom tiderna, med sina 10 grand slam-titlar. Djokovic är långt efter fortfarande i det avseendet, med fem grand slam-titlar varav de tre senaste (Wimbledon, US Open före denna). Och håller han sig frisk är det inte uteslutet att han kan vinna alla fyra grand slam-turneringarna i år, i så fall första gången sedan 1969 (Rod Laver, som för övrigt har gett namn åt arenan som finalen spelades på).

Djokovic har flyttat fram tennisen en nivå sedan han fått alla bitar att falla på plats i sitt spel för drygt ett år sedan. Han har en lite högre högstanivå än Nadal, Federer och de övriga. Han är lika fysiskt stark, snabb och uthållig som Nadal (och Federer) men spelar en tennis som är nästan omöjlig att försvara sig emot när den fungerar. Orsaken är enkel; han slår stenhårt och ”rakt”, nästan utan överskruv och precis över nätkanten, vilket gör att det blir mycket svårt att hinna med när han börjar dirigera runt motståndaren på banan.

Ingen har tidigare lyckats med att kontinuerligt spela på det sättet i kombination med att göra få misstag. Robin Söderling slår också stenhårt och rakt, liksom Tomas Enquist på sin tid. Alla spelare var rädda för att möta dem, eftersom det är/var så svårt att försvara sig när spelet stämmer för dem. Men med den typen av spel tar bollarna – de dagar när inte allt fungerar –  ofta antingen i nätkanten eller flyger strax över baslinjen, eftersom marginalerna är så oerhört små. Ingen av dem har heller vunnit några riktigt stora titlar (än, är väl bäst att tillägga när det gäller Söderling).

Vad som är unikt med Djokovic är kombinationen av atletism och att han lyckas spela sitt oerhört svåra hårda och raka spel kontinuerligt och upprepa det gång på gång i stora finaler. Nadal, Federer, Murray m. fl. har en stor utmaning framför sig…

Artiklar i Aftonbladet r, här och här.

Artiklar i DN här och här.

Artiklar i SvD här och här.

Annonser

One comment

  1. Daniel Rogat · · Svara

    Stefan, en mkt bra anays!
    En annan grej, förutom styrkan att gång på gång resa sig från svåra underlägen, är Djokovic;s sätt att röra sig (glida) på hårda underlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: