Stockholmarna förtjänar sin Klarabiograf

I en krönika i SvD konstaterar Karoline Eriksson korrekt att Stockholmarna har blivit ”blåsta på sin bio”. Klarabiografen byggdes 2007 för fem miljoner kr ur Stockholms stads kompetensfond och skulle visa filmer som inte kunde ses någon annanstans. Nu har Stockholms borgerliga majoritet sett till att den ska drivas av SF.

SF kontrollerar 90 procent av biograferna i Stockholm. När bion, som ligger i Kulturhuset, nu nyöppnar visar SF tre filmer som också kan ses på en rad SF-biografer runt om i stan; ”My week with Marilyn”, ”Tyrannosaur” och ”En katt i Paris”.

När Klarabiografen invigdes 2007 sa programproducenten Hanna Karlsson att ”här har vi den arena som alla efterlyst för den film som inte visas på andra biografer”. Så kommer det inte att bli. Kulturhusets chef Eric Sjöström och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), den senare huvudansvarig som jag ser det, tycker att det är en utmärkt idé att SF får driva även Klarabiografen,. Nu blir SF:s nästan totala dominans ännu större.

Det fanns minst två andra möjligheter till fortsatt kommunal drift; att låta aktörer inriktade på kvalitetsfilm driva den. Både Folkets Bio och Folkets Hus och Parker var intresserade av att driva biografen, men fick nej. Båda dessa alternativa kedjor för kvalitetsfilm hade kunnat erbjuda filmer som inte kan ses någon annanstans.

Avslutningen på Karoline Karlssons krönika är träffsäker: ”Grattis SF Bio. Och kondoleanser till alla stockholmare som har blivit blåsta på den avancerade, fram tills nu oberoende biograf ni själva har betalat.”

Har nu möjligheten att Klarabiografen kan bli en bio för kvalitetsfilm helt försuttits? Nej, faktiskt inte, eftersom avtalet med SF löper ut i januari 2014. Från Miljöpartiets sida kommer vi att kräva att Klarabiografen fr o m 2014 ska drivas av alternativa aktör/er som visar kvalitetsfilm som inte kan ses på andra biografer.

Artiklar i DN här, här, här, här, här, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här, här, här, här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: