Trängselavgifter på Essingeleden tar bort köerna

I en debattartikel i DN argumenterar fyra trafikforskare för införande av trängselavgifter på Essingeleden. Trängselavgifter skulle ta bort köerna där och samtidigt minska biltrafiken i innerstaden. Förslaget har drivits av oss i Miljöpartiet i flera år och kanske har det nu öppnats en möjlighet för att de kan bli verklighet…

I artikeln konstaterar de fyra debattörerna att trafikminskningarna av trängselavgifter på Essingeleden skulle bli mycket stora. En avgift på 20 kr under högtrafiktid skulle minska antalet bilpassager med 13 procent på vägen och få bort köerna där. Det skulle ge en en direkt tidsvinst för den återstående trafiken motsvarande mer än 20.000 timmar i bilkö varje dag. Omräknat i arbetstid motsvarar det 2.500 heltidstjänster (!). De samhällsekonomiska kostnaderna är trängsel är med andra ord enorma.

Trängselavgifter på Essingeleden skulle också minska biltrafiken i innerstaden. De fyra forskarna skriver att när leden korkas igen sprider sig köerna från påfarterna flera kilometer ut i kringområdena och drabbar där all trafik. Även den biltrafik som inte är på väg mot Essingeleden drabbas och detta är orsaken till trängseln på Södra länken.

Ett huvudargument för de som vill ha motorvägen Förbifart Stockholm är att den behövs för att ta bort köerna på Essingeleden. Detta är ett enormt dyrt sätt att minska köer som enkelt kan minskas med trängselavgifter. De 30-40 miljarder som Förbifarten kostar behövs till investeringar i mer och bättre kollektivtrafik; pendeltåg, tvärbana, tunnelbana och spårväg.

Artiklar i DN härhär, härhärhär och här.

Artiklar i SvD härhär och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: