Klokt av Djurgården att släppa idén om arena på Östermalms IP

Djurgården Fotboll har meddelat att de släpper idén att bygga en fotbollsstadion på platsen där Östermalms IP ligger. Beslutet var inte oväntat och är mycket glädjande för breddidrotten och Nationalstadsparken. 

Sedan 2008 har vi i Miljöpartiet påtalat det orimliga i att bygga en ny arena på Östermalms IP eller göra Stadion till en ren fotbollsarena. Vi har dessutom varit det enda parti som vågat säga nej till förslaget om arena på Östermalms IP. Övriga partiet har sagt ja med vissa förbehåll (M, FP, C, KD) eller duckat (S, V).

Östermalms idrottsplats ligger i Nationalstadsparken och är en av Stockholms två finaste och mest använda (Zinkensdamm är den andra) och nu kan den fortsätta att utvecklas. ÖIP är träningsplats för bl. a. tusentals långfärdsskridskoåkare, friidrottare och skolbarn från omkring 20 skolor. Den har dessutom regionens enda tävlingsbana för skridsko och är väldigt utnyttjad under allmänhetens åkning under vintern. Den är också nödvändig för att kunna genomföra DN-galan, Finnkampen, SM och andra elittävlingar i friidrott på Stadion.

Det är positivt att Djurgården för egen del kommit fram till att ett sådant projekt inte skulle hålla ekonomiskt, vilket nog många i klubben ansett internt hela tiden, även innan man påbörjade den utredning som nu avslutats. Projektet har varit orimligt från början, med stora ekonomiska risker för klubben och för övrigt också för Stockholms stad.

Många av de skäl som Djurgården nu på sin hemsida ärligt anför för att avbryta planerna är i princip samma som dem vi i Miljöpartiet har fört fram de senaste två åren:

1. Betydelsen av ÖIP för det lokala föreningslivet, barn och ungdomar är alltför stort.
2. Det stora antalet befintliga idrottsverksamheter på ÖIP.
3. En flytt av verksamheterna, exempelvis till Stadion, måste bekostas av Djurgården, vilket det saknas medel till.
4. Det är tveksamt om det går att hitta en fungerande alternativ för den omfattande skridskoverksamheten på ÖIP.
5. Platsen har ett stort historiskt och kulturellt värde.
6. Många föreningar är negativa till en eventuell flytt från ÖIP.
7. Miljöorganisationerna är väldigt negativa till planerna på en ny arena på ÖIP.
8. Övriga intressenter och boende generellt är negativt inställda till Djurgårdens planer.

Artiklar i DN här, här, härhärhär, här och här.

Artiklar i SvD här, här och här.

18 kommentarer

 1. Hur firade du?

  1. Peter, jag tror inte att någon ”firar” att dessa vansinnesprojekt inte blev av. Det var liksom så uppenbart att idéerna var dåliga och omöjliga.
   Själv känner jag snarare en sorgsenhet när jag tänker på alla djurgårdare som drömt om en egen arena. Alla ni som skrivit kilometerlånga brandtal för en arena på öip. Djurgårdens ledning som uppmuntrat fansen att propagera genom att maila, skriva insändare, kommentera artiklar och demonstrera tycker jag är dom som svikit mest av alla. Dom har spelat på fansens känslor och hoppats på med politikerna på noterna genom att svänga ihop ett halvtaskigt projekt där man talat om ”världens miljövänligaste arena” och ”sociala aktiviteter”. Man har påstått att ”externa experter” gett ett ok för ”det ekonomiska”. Nu kommer djurgårdens ledning helt plötsligt och säger att en expertgrupp gjort tummen ner.
   Nej det är inte politiker, ”miljönissar”, ”trädkramare”, ”jantelagare”, ”råttor” eller ”vrak” ni ska skylla på. Det är er ledning som spelat på era känslor. Och ni själva som lärt er den hårda vägen att inte tro för mycket på vad folk säger.

 2. Personligen tror jag att Djurgården kommer att ha nytta av att nu ha satt ner foten i den här frågan. Det är en välskött klubb, ett gammalt klassiskt Stockholmslag som har nått mycket framgångar under årens lopp och kommer att nå fler sportsliga framgångar.

  Jag vill gärna understryka att det varit uppenbart att det från Moderaterna och Folkpartiet, som har haft ansvar för idrottsfrågorna de senaste åren, inte funnits någon vilja att aktivt hjälpa till att få till någon arena på Östermalms IP eller Stadion. De har sagt ”ja” för att inte stöta sig med engagerade Djurgårdssupportrar. De fyra borgerliga partierna har ju haft majoritet i fem år nu och hade kunnat driva denna fråga, men har undvikit att göra det.

  Från Miljöpartiets sida har vi valt att öppet säga det som sägs informellt inom de flesta av partierna – att det inte var realistiskt och ingen bra idé att bygga arena på någon av dessa två populära idrottsplatser.

  Djurgården har nu själv gjort en mycket genomarbetad egen utredning och kommit fram till att överge idén om Östermalms IP, vilket jag tycker är starkt och visar på en stark moral inom föreningen. Det är aldrig lätt att byta åsikt i en viktig fråga och Djurgården ska ha all credit för det.

 3. Tycker också att det var förståndigt av djurgården och framför allt stockholm stad.
  Jag hoppas nu också att dom här lagen i framtiden kan gå hand i hand fortsättningsvis så att vi om några år kanske kan slå ihop klubbarna och få ett lag i sthlm som kanske kan bli ett topplag i allsvenskan.

 4. Kalle R. · · Svara

  Ja, varför inte. Iden att slå ihop Hammarby och Djurgården är inte så dum nu när de ändå ska spela på samma arena och de bägge lagen har dålig ekonomi.

  Lagen skulle ju bli bättre på plan och ha flera supportrar utanför. Slagsmålen mellan lagen skulle gå bort för man skulle hålla på samma lag.

  Kanske skulle namnet vara Södermalms IF (SIF)?

 5. Otto, vilka skulle alla ”intressenter” vara? Dom riskkapitalister som gärna tog chansen att bygga på mark betalad av kommunen? De få av djurgårdens supportrar som tycker det är viktigare att laget spelar på östermalm än att laget har en bra ekonomi?
  Nej, motståndet var aldeles för stort mot arenan – det borde du förstå. Det fanns ingen egemtlig politisk vilja heller. Det handlar bara om att som politiker är det alltid bättre att säga ja och se glad ut än att säga nej trots att man egentligen borde det. Eran ilka borde riktas mot falska ja-sägare istället för ärliga nej-sägare

 6. diffare · · Svara

  Bra, vi har inte råd att bygga en egen arena. Dessutom borde ju stockholms stad fundera ut var de ska bygga en bandyhall, Zinken eller Östermalms IP.

 7. Dy måste vara hur nöjd som helst nu va när du har fått som du ville?

 8. Hade den politiska vilja ”verkligen” funnits hos alliansen så hade projektet varit genomförbart! Den svåraste nöten hade varit att flytta skridskobanan. Alla andra problem som du målar upp hade varit möjliga att lösa. Fy fan för nej-sägare och negativism! Arenan och området hade utvecklats för alla intressenters bästa. Det var det som var planen! Usch för MP!

 9. Oscar, öip används för fullt vid friidrottstävlingar på olympiastadion. bland annat värmer de tävlande upp där.
  När det gäller att difs arena skulle ha varit ”miljövänlig” så är det ju rena floskler från difs ledning. Precis lika verklighetsfrånvänt som allt annat i den här historien. Någon gång måste ni supporters inse att arenabygget var helt omöjligt att genomföra på den platsen och det helt oberoende av ”miljönissar”.

 10. G Bystander · · Svara

  Kan väl vara dags att slå ihop Hammarby och Djurgårdens fotbollslag och börja sikta mot Europa Champions League.

  Lämna bråkstakarna bakom er och tänk framåt, alla ska ha kul på en match!

  1. Din idiot. Ingenting har du förstått.

 11. oh, nej! DIF ska se till att Mp förlorar väljare. Vad ska Mp göra nu?

  1. Vi är åtminstonde 13000 personer, något har väl det att säga? Eller vad tror du? Nej, din röst står nog starkare till sist…. Jösses!

 12. DIF STOCKHOLM · · Svara

  Kommer aldrig någonsin lägga min röst på MP, och jag hoppas många andra inte gör det heller.

 13. Oscar Mild · · Svara

  På vilket sätt är ÖIP nödvändig för DN-galan när den äger rum på Stadion? Sen undrar jag också hur Miljöorganisationerna (vilka de nu innefattar och vad de egentligen har för vettigt att komma med) kan vara väldigt negativa till den mest miljövänliga arenan som skulle ha byggts i hela Sverige?

  1. Oscar Mild · · Svara

   För mig är det enbart tecken på den totala inkonsekvens som råder bland allt där miljö kommer in i bilden. När miljön hotas så är det som när en polis mördas, allt och alla måste ta hänsyn till det oavsett vilket pris det kostar och vad det kräver för förändringar.

 14. Jag kommer göra allt i min makt i resten av mitt liv för att påverka så många som möjligt att aldrig någonsin rösta på MP.

  Grattis Stefan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: