Storsatsning på solkraft och biogas i Miljöpartiets Stockholmsbudget

Förutom en storsatsning på barn och unga utmärks Miljöpartiets Stockholmsbudget av stora klimatinvesteringar. Stockholm har alla möjligheter att vara världsledande i omställning till förnybar energi och vi reserverar en miljard för investeringar i solkraft, biogas och för att minska utsläppen av metan.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och det behövs starkt agerande både på global, nationell och lokal nivå. Stockholms bidrag till att minska klimatutsläppen har betydelse och ännu viktigare är det exempel vi kan utgöra för andra städer, i Sverige och runt om i världen.

Vi avsätter en miljard för investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och metan, de två viktigaste växthusgaserna. 500 miljoner kronor ska användas till investeringar i solkraft; Stockholm har bl. a. massor av hustak som bör utrustas med solpaneler. Genom stora investeringar i solkraft minskar vi användningen av icke miljövänliga energikällor och som en positiv bonuseffekt får den svenska solenergibranschen hjälp att växa.

250 miljoner kronor lägger vi på en stor biogasanläggning. Det kanske allra mest effektiva sättet för en kommun att minska sin klimatpåverkan är att producera biogas som får ersätta olja. Stockholm samlar nu endast in en mindre del av storkökens och hushållens matavfall. Här finns en enorm potential för miljövänlig energiproduktion.

De övriga 250 miljonerna går bl. a. till investeringar i Stockholms vattensystem. Medan investeringarna i solkraft och biogas minskar utsläppen av koldioxid, som är den största växthusgasen, så kommer förbättringarna av vattensystemet att minska läckaget av metan (från avloppsvattnet). Metan är en ännu skadligare växthusgas än koldioxid och genom att minska utsläppen av metan kan vi påverka Stockholms klimatpåverkan betydligt. 

Emilia Hagbergs blogg här.

Artiklar i DN här, här, här, här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: