Skolan och de mest utsatta de stora förlorarna i M:s Stockholms-budget

Den moderatledda majoriteten i Stockholm presenterade i onsdags en budget som bygger på önsketänkande om den politiska utvecklingen, med mycket dolda besparingar och stora nedskärningar inom skola och omsorg om de mest utsatta. 

I budgetförslaget öppnar Moderaterna för att öka uttaget från kommunens reserver till löpande kostnader, för att slippa höja skatten. De flesta är överens om att de ekonomiska utsikterna är osäkra men ändå lägger Moderaterna en budget som utgår från att vi har en tillfällig svacka i ekonomin. Det innebär en stor risk för att vi tvingas till stora nedskärningar längre fram.

Dessutom lägger Moderaterna in stora besparingsbeting på administration och minskning av sjukskrivningar, som inte kommer att gå och uppfylla. Bara där ligger dolda besparingar på över hundra miljoner.

För att få ihop sin budget fortsätter den moderatledda majoriteten att göra besparingar på socialtjänsten, för sjätte året i rad, genom att inte lägga inte lägga in pengar för att kompensera ökade löner och prisökningar. Det sociala arbetet ute i stadsdelsnämnderna går redan på knäna, efter nedskärningar på över tio procent sedan 2006. Moderaternas budget innebär ytterligare stora minskningar – ungefär 30 miljoner kronor – på barn och ungdomar som lever i utsatthet och personer med psykiska problem och med missbruksproblem.

Det andra området med stora besparingar är skolan. Moderaterna säger att de gör en satsning på skolan, men i själva verket kompenserar man inte ens för ökningar i löner och priser. Tvärtom kommer det att ske nedskärningar på över 100 miljoner kronor på skolan 2012. Jag tror inte att eleverna, deras föräldrar eller lärarfacken ser det som en satsning på skolan…

I Moderaternas budget syns de tydligt att de prioriterar en bibehållen skatt framför allt annat. Det är inte bara ansvarslöst – det är också hjärtlöst. Miljöpartiets budget, som snart läggs fram, kommer att ha en helt annan inriktning.

Läs intervju med mig i SvD om Moderaternas budgetförslag här.

Artiklar i DN här, här, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: