Tre grundpelare i Miljöpartiets politik

Miljöpartiet är ett socialliberalt parti, med politik som vilar på tre pelare. 1. En bättre miljö och omställning av energisystemet för att bromsa klimatförändringarna. 2. Större ekonomisk jämlikhet och lika rättigheter. 3. Offensiv politik för företagande och nya jobb. Detta utmärker också det budgetförslaget som Miljöpartiets ekonomiska talesperson Per Bolund presenterade i riksdagen i veckan.

På två viktiga områden har har den moderatledda regeringen kapitalt misslyckats under sina fem år vid makten. Det ena är att Sverige inte har visat vägen i klimatfrågan; regeringen har haft en stor brist på engagemang och konkret politik i den nödvändiga omställningen av energisystemet. Vårt land har unika förutsättningar att avveckla kol och olja och investera i energibesparande åtgärder och förnybar energi. Det andra misslyckandet är att de ekonomiska klyftorna har ökat kraftigt under de senaste fem åren; sjuka, arbetslösa och många barnfamiljer har fått det betydligt sämre.

När det gäller klimatfrågan föreslår Miljöpartiet (enligt utländsk förebild) en särskild lastbilsskatt, beräknad att ge 4 miljarder årligen, som styrs mot nödvändiga klimatinvesteringar. Totalt avsätts i budgeten vi 6,1 miljarder på energieffektiviseringar och förnybar energi. När det gäller ökad ekonomisk jämlikhet så ska ett avtrappat jobbskatte­avdrag för inkomster över 40.000 kr ge intäkter för bl. a. åtgärder mot barnfattigdomen.

När det gäller den tredje pelaren i den gröna politiken; politik för fler företag och jobb, föreslås sänkta arbetsgivaravgifter, minskad regelbörda och andra kostnader för småföretag. Regeringens politik har handlat mycket om att vissa branscher ska få specialregler – t. ex. restaurangbranschen. Det är bättre med en generell sänkning för alla småföretag och att hålla fast vid det. Det skapar bättre långsiktiga förutsättningar, något som är mycket viktigt när företag tar beslut om investeringar.

Artiklar i DN här, här, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här, här, här och här.

2 kommentarer

 1. Hej Stig.

  Den allmänna löneavgiften är helt enkelt en skatt som arbetsgivare betalar – på samma sätt som alla betalar moms och många betalar statlig inkomsskatt. Så den allmänna löneavgiften används till samma saker som dessa och andra statliga skatter och intäkter, som heller inte används till något särskilt utgiftsområde utan för att finansiera allt som finns i budgeten.

  Kort text från Wikipedia om allmän löneavgift::
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Allmän_löneavgift

  Här är en artikel från Wikipedia där man ses de olika utgiftsposterna i statsbudgeten:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_statsbudget

  Den allmänna löneavgiften ger alltså ungefär 93 miljoner kr på år till statskassan, vilket är ganska mycket. Det motsvarar ungefär det sammanlagda beloppet för allt studiestöd (CSN) och alla bidrag till kommuner (till skolor, förskolor, äldreomsorg, LSS och annan socialtjänst m. m.).

  Sedan kan man ju tycka att arbetsgivaravgiften bör sänkas något, som bl. a. vi i Miljöpartiet driver, för att stimulera företagande. Men blir det allt för många procentenheter i sänkning så blir det svårt att få ihop det hela budgetmässigt. I så fall måste vi kraftigt minska i de statliga utgifterna, vilket alltid är lättare sagt än gjort (eftersom i princip alla områden är viktiga).

 2. Allt jag vill är att du går in och ser den här korta videon, den handlar om arbetsgivaravgiften och det hemska med den är att detta är sant!

  Fundera efteråt varför staten alltid tagit ut över 30% för mycket, pengar som inte går att spåra, vilket gör att de pengarna sannolikt gått till mycket ljusskygg regeringsverksamhet i alla år denna avgift funnits!

  Vad tror du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: