Ökad medborgardialog för ett mer hållbart samhälle

I går deltog jag tillsammans med många andra politiker och engagerade medlemmar i Miljöpartiet i kampanjen ”öppen för förslag”, på olika ställen i Stockholm. Själv stod jag i Tessinparken på Östermalm och delade ut vykort med en uppmaning att gärna tycka till om vår politik.

På vykortet står följande: ”Miljöpartiet är mitt uppe i en partiprogramsrevidering. Vi vill att du tycker till om vad som är viktigt för Sverige 2025.” Men ökad medborgardialog är inte bara en möjlighet ett förbättra och vässa vår egen politik, det är också en politik i sig för att skapa ett mer socialt hållbart samhälle.

Miljöpartiet lägger kontinuerligt förslag som syftar till att öka medborgarnas insyn och deltagande, både på riksnivå och kommunal nivå. Vi tror att mer aktiva och engagerade medborgare – som känner att de har ett reellt inflytande mer än att rösta på valdagen – ökar känslan av delaktighet och skyddar mot sociala sprickor i samhället.

Vi vill öka medborgarnas insyn och möjlighet att påverka. Några exempel:

– Fem procent av medborgarna ska kunna driva fram folkomröstning i viktiga frågor, både nationellt och kommunalt.

– Inför rätt att rösta från 16 ås ålder, vilket skulle skapa ökat engagemang och kunskap om samhället tidigare i livet (och för att 16-åringar idag är välinformerade och redo för att rösta).

– Inför s. k. omvänd planprocess, som innebär att man engagerar medborgarna från början i planprocessen, för att förankra och få input tidigt i processen.

– Ge medborgarna motionsrätt till kommunfullmäktige.

– Sänd stadsdelsnämndernas möten via webb-TV, för att öka insynen och öka möjligheterna för människor att lägga egna förslag direkt till stadsdelsnämnden.

Artiklar i DN härhär, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här, här och här.

One comment

  1. ronnie · · Svara

    wow i will keep on reading your updates , you good ideas in this information best wishes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: