DO stödjer Miljöpartiets förslag om tester av krogdiskriminering

I somras skrev jag en motion om diskriminering av krogbesökare. Där föreslår jag att staden ska använda sig av anonyma tester, s. k. ”situation testing”, för att skapa sig en bild av hur vanlig diskriminering är på Stockholms uteställen. Nu stödjer Diskrimineringsombudsmannen (DO) förslaget på sin hemsida.

Att få en bättre bild skulle göra det lättare att föra en dialog om diskriminering med krögarna och hitta sätt att komma åt problemet. Det skulle också ge en bild av hur krogdiskrimineringen utvecklar sig över tid. På torsdag denna vecka kommer socialnämnden ta ställning till motionen (i sitt remissvar) och det ska bli intressant att se hur övriga partier ställer sig till förslaget.

DO har låtit genomföra liknande tester, då kallat praktikprövning, bland annat för att få en bild av diskrimineringen på bostadsmarknaden.

Håkan Sandesjö, t. f. diskrimineringsombudsman, uttalar sig så här på DO:s hemsida:

Rätt använd kan praktikprövning vara en bra metod för att synliggöra sammanhang och strukturer för diskrimineringen. Metoden ger nyttig kunskap som kan fungera som en väckarklocka för det förebyggande arbetet för såväl branschföreträdare som enskilda krogar.

Erfarenheterna därifrån är att metoden är användbar för att mäta förekomsten av diskriminering, men att resultatet behöver kompletteras med annan kunskap och information om diskriminering. Metoden bör också genomföras noggrant, med likadana förutsättningar för dem som genomför testerna.

Artikel i DN här.

Artiklar i SvD härhär, här och här.

3 kommentarer

 1. Det du skriver om din motion är något som gläder mig!

  Tyvärr så har vi i Sverige en, som jag kallar det, dold diskriminering som i vissa fall även kan kallas rasism, även om den utförs på oss med funktionsnedsättning.

  För även om vi har samma hudfärg som dörrvakten blir vi rasistiskt bemötta, dvs de vill inte ha in oss i deras lokaler!

  Därför blir jag glad över din motion och hoppas att ni lyckas få upp hela problematiken på bordet.

 2. Hej Stig.

  Beklagar verkligen det du berättar och tyvärr finns det många människor som tvingas uppleva samma sak som du. Min motion gäller all form av diskriminering och när det gäller krogen så är det vanligast gentemot personer med funktionsnedsättningar och personer med utländsk bakgrund.

  Vi (MP) anser att man bör kunna dra serveringstillstånd för en krog om den diskriminerar gäster. Denna motion är en bit på vägen – tester kan ”fungera som en väckarklocka för det förebyggande arbetet” på krogarna.

 3. Bra initiativ!

  Har bara en fråga och det är om testerna gäller om färgade kommer in eller inte, eller om det också gäller om vi i rullstol kommer in eller inte också?

  För jag blir ofta avvisad på krogar med de mest märkliga bortförklaringar, som att jag skulle vara för berusad (trots att jag inte nyttjar alkohol) eller att brandutgången är för smal för en rullstol (då bör den vara för smal för en som är överviktig också men de kommer in!?!?

  Ja, det finns tusen och en bortförklaringar, men andemeningen är solklar: Funktionsnedsatta medborgare är INTE välkommen i nöjeslivet i Stockholm!

  Därav min fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: