Så vill Miljöpartiet minska hemlösheten

En ny rapport från Stockholms Stadsmission visar att antalet hemlösa unga ökar. Första halvåret i år vräktes 358 barn, trots att regeringen fastslagit en målsättning att inga barn ska vräkas. Det är naturligtvis helt orimligt. Från Miljöpartiets sida har vi tagit fram förslag till åtgärder som skulle kunna få stopp på den utvecklingen och minska den totala hemlösheten radikalt.

Under 2010 vräktes två procent fler barnfamiljer än 2009 och under första halvåret 2011 är ökningen hela nio procent jämfört med samma period 2010. Stadsmissionens kommunikationsdirektör Monika Markovitz skräder inte orden i DN: ”Det måste bli total nolltolerans mot vräkning av barn. Det är otroligt ovärdigt för ett så rikt och välmående land att utestänga människor.”

Två förslag som omedelbart skulle göra skillnad – som vi i Miljöpartiet drivit i flera år – är att införa lagstiftning om förbud mot vräkning av barnfamiljer och lagstiftning om rätt till fast bostad.

Men i avvaktan på att dessa förslag till ny lagstiftning förhoppningsvis blir verklighet har vi ett antal förslag om hur vi nu vill förverkliga detta lokalt; här i Stockholm.

Rätt till fast bostad. Vår modell innebär att det inrättas en helt ny verksamhet (inom ramen för Stiftelsen Hotellhem) med egna fasta kontrakt på lägenheter utspridda i de allmännyttiga bostadsbolagen (Familjebostäders, Stockholmshems och Svenska Bostäders) bostadsbestånd. Eftersom de flesta hemlösa inte accepteras som hyresgäster av bostadsbolagen (pga tidigare skulder eller vräkningar), så måste det skapas en ny ”väg in” till ett fast kontrakt för dem.

Individuellt utformade stödinsatser. De som behöver socialt stöd – t. ex. beroende på missbruks- eller psykiska problem – för att klara boendet ska få individuellt utformade insatser för att kunna sköta sitt boende. Notera dock att många hemlösa inte har några andra sociala problem än själva hemlösheten.

Stopp för vräkningar av barnfamiljer. Det är enkelt för de allmännyttiga bostadsbolagen att införa policyn att aldrig vräka barnfamiljer.

Insatser för att förebygga vräkningar. Det går att fånga upp familjer och enskilda i riskzonen innan det är försent; t ex erbjuda skuldrådgivning och avbetalningsplan innan det gått så långt som till vräkning. Socialtjänsten kan – och ska – också gå in och ge ekonomiskt bistånd i de fall det behövs för att stoppa en vräkning.

Personliga ombud för hemlösa. De som hamnat i riskzonen vet ofta inte vet var de ska söka rätt hjälp eller kanske inte ens vågar ta kontakt med myndigheter som ska vara till för dem. Ett eget ombud kan innebära en avgörande skillnad för att bevaka ens rättigheter.

Artiklar i DN här, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här och här.

One comment

 1. Helene Rotsman Axnäs · · Svara

  Hej Stefan
  Det är väl inga vräkningar av barnfamiljer i Stockhom!? Det ser ju inte ut så.
  När jag var ledamot Högalids SDF tittade hur de jobbade med vräkningar.
  De hade kommit överens med Värdarna innan de vräker en barnfamilj eller några andra vuxna,måste de underätta sociala myndigheterna så de kan undersöka om de behöver pengar eller annan hjälp.
  Det tyckte jag var bra!
  Jag vet inte om det är så nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: