Obama ser bra ut inför valet 2012

När man följer svenska nyhetsmedia får man lätt bilden av att Barack Obama håller på att förlora sina chanser att bli återvald. Men Obama bör fortfarande ses som klar favorit att vinna presidentvalet 2012. Här ska jag försöka förklara varför.

Mitt resonemang grundas på tre viktiga faktorer; (1) Obamas relativt svaga kommande republikanska motståndare, (2) sommarens politiska utveckling och presidentens nya jobbpaket samt (3) historikern Alan Lichtmans modell för att förutse USA:s presidentval, som har träffat rätt i samtliga sju val sedan 1984, talar klart för återval av Obama.

1. De som enligt alla mätningar har störst chans att besegra den sittande presidenten är Mitt Romney, f. d. guvernör i Massachusetts och Rick Perry, guvernör i Texas. Obamas opinionssiffror har varit relativt stabila sedan ett år tillbaka, trots en svag tillväxt och hög arbetslöshet. Han ligger nu knappt före Romney och klart före Perry i opinionsmätningarna.

Obama har vid det här laget hunnit bli mycket granskad  av media och amerikanerna vet ganska väl vem de får om de väljer honom. Det gäller inte Romney och Perry, som under det närmaste halvåret kommer att utkämpa en hård kamp och gräva fram all möjlig negativ information om varandra, fram till att den republikanska primärvalskampen är avgjord. Vinnaren där kommer sedan att ställas mot Obamas effektiva kampanjapparat, som kommer att använda all denna information (och alla Youtube-klipp) som har dragits fram under den republikanska kampanjen. Slutsats; mycket talar för att bilden av den republikan som ställs mot Obama kommer att vara betydligt mer negativ hösten 2012 än vad fallet är nu.

2. Presidenten hade en förfärlig sommar, där inte minst republikanernas vägran att höja USA:s skuldtak (för att betala landets ekonomiska åtaganden) var ytterligare en belastning för den svaga ekonomin. Trots detta hände mycket lite med hans stöd i opinionen, samtidigt som republikanerna framstod som oresonliga och högerextrema och tappade hos den amerikanska allmänheten.

För tio dagar sedan lanserade Obama sitt omfattande jobbpaket, som bestod till hälften av investeringar i infrastruktur och offentliga sektorn och till hälften av tidsbegränade skattesänkningar för medelklassen och företagen. Båda delarna av paketet kommer att stimulera efterfrågan, öka tillväxten och skapa nya jobb.

De olika beståndsdelarna i jobbpaketet är populära och Obama har nu satt sig i en win-win-situation. Kommer delar av paketet att gå igenom tillsammans med republikanerna i kongressen förbättras ekonomin något samtidigt republikanerna blir medansvariga för tillståndet i ekonomin. Om republikanerna säger nej till Obamas förslag kommer detta att förstärka uppfattningen att de är helt okonstruktiva. Samtidigt kommer presidenten att ha ett antal starka valfrågor, för att förstärka ekonomin och öka jobben, att gå till val på.

3. Det har under årens lopp utvecklats olika modeller för att försöka förutse resultatet i USA:s presidentval. Den kanske mest tillförlitliga har utformats av den amerikanske historikern Alan Lichtman, vars modell bygger på 13 faktorer som berör ekonomi och annan inrikespolitik, utrikespolitik och andra faktorer i valkampanjen. Om minst sex av dessa faktorer går emot partiet som har presidentposten så vinner utmanaren (i det här fallet republikanernas kandidat). Sedan modellen togs fram har den träffat rätt i alla USA:s presidentval; med början 1984 (vinnare i tur och ordning; Reagan, Reagan igen, Bush senior, Clinton, Bush junior, Bush junior igen, Obama).

Av de sex faktorerna har Obama följande nio ”på sin sida”: 1. Fördelen av att vara sittande president (som kan sätta frågor på dagordningen och använda massmedia effektivt). 2. Ingen seriös utmanare i det Demokratiska primärvalet (sparar politiskt kapital och pengar till  den ”riktiga” valkampanjen nästa höst). 3. Knappast något seriöst tredje alternativ (som skulle kunna dra mycket röster från Obama). 4. Inrikespolitiska framgångar (stimulanspaketet som räddat ekonomin, sjukvårdsreformen m. m.). 5. Inga pågående sociala oroligheter. 6. Inga skandaler att tala om i Obamas administration. 7. Inga större utrikespolitiska misslyckanden (Irak-kriget är under avveckling). 8. En utrikespolitisk framgång (dödandet av Osama Bin Laden och försvagandet av Al-Qaida). 9. Republikanerna har ingen kandidat med stark lyskraft eller som är nationalhjälte.

Dessa tre faktorer talar till Obamas nackdel: Republikanerna har en majoritet i representanthuset (kongressens största kammare), den ekonomiska situationen på lång sikt är svag och det faktum att Obama inte har ”tagit täten” i debatten i viktiga frågor, utan i stället först avvaktat kongressens agerande. En faktor är oklar; huruvida det kommer att bli recession under valåret eller ej (undviks recession blir detta den tionde faktorn som talar för Obamas återval).

Här kan du läsa om Alan Lichtmans modell och hur han bedömer presidentvalet 2012 utifrån modellen.

Artikel i Aftonbladet här.

Artiklar i DN här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, härhär och här.

2 kommentarer

  1. Min bild är att Obama är en stor amerikansk patriot, så där tycker vi diametralt olika. Orsaken till att Obamas stöd ligger kring 44 procent och inte betydligt lägre (vilket hade varit normalt med tanke på den höga arbetslösheten) är för att många tycker han gör ett bra jobb utifrån svåra föutsättningar. Den ekonomiska krisen skapades och bröt ut under George Bush´s tid vid makten.

  2. USAsvensk · · Svara

    USA-hataren Hussein Obama blir aldrig atervald. Han ar den semsta president i USAs historia. Hade han varit vit skulle han ha aterkallats for lenge sedan. Nixon var ingenting jemfort med Obama’s skadegorelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: