Miljöpartiet fritt från blockpolitiken ingen nyhet

I en debattartikel i SvD skriver Per Gahrton det självklara, som ändå måste sägas eftersom minnet ofta är kort, speciellt hos media. För Miljöpartiet har ”utgångspunkten alltid varit att samarbeta med vilket demokratiskt parti som helst så länge det gynnar grön politik”. 

Enkäten i veckan som gick om lokala MP-politikers syn på samarbete med Moderaterna och Socialdemokraterna blåstes upp som en nyhet, fast det i själva verket inte alls var det.

Motstånd mot blockpolitik var en av grundbultarna bakom bildandet av Miljöpartiet 1981. Det var politiken – dvs sakfrågorna – som avgjorde eventuella samarbeten med andra partier, ansåg det då nya partiet. På den vägen fortsatte Miljöpartiet sedan år efter år.

Ett bra exempel är behandlingen av en motion som jag själv skrev till kongressen 1994. Motionen antogs enhälligt och dess innebörd var att det var det politiska innehållet som avgör vilka partier vi kunde tänka oss att samarbeta med. Fullt fokus på att få maximalt genomslag för den gröna politiken och ett avståndstagande från blockpolitiken, som redan då var förlegad.

Ställningstagandena inför riksdagsvalet 2010 då, när vi gav förhandsbesked om att försöka bilda regering med S och V? Det byggde i grunden också på bedömningen om hur vi skulle får igenom maximalt med MP-politik. Det var ett experiment som misslyckades, eftersom vi inte vann valet. Det är logiskt att vi nu har återgått till vår klassiska position med tydlig frihet från vänster- resp högerblock. Det är också en förutsättning för att Miljöpartiet ska kunna växa att bli ett betydligt större parti. Det finns ett stort behov av ett sådant grönt parti i Sverige.

Artiklar i DN här och här.

Artiklar i SvD här och här.

2 kommentarer

  1. Hej Eduardo. Håller med om att Sverige behöver en grön opposition; och det finns också en sådan. Det viktiga för Miljöpartiet är att stå över blockpolitiken och konstruktivt se hur vi kan få igenom så mycket grön politik som möjligt.

  2. Jag tycker att ingen säger som det är! Block politik hit och ditt det är svepskäl! Sanningen år att moderaterna behöver ett stöd parti. Har ni glömt expressen och aftonbladet patetiska löpsedlar: Maria ta ansvar för Sverige direkt efter valet! Sverige har råd med att ha opposition! En röd för sig och en grön för sig! Om vi inte gör det kommer vi att svika många väljare! Har vi råd med det! Sluta och lalla det finns mycket att göra i opposition!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: