Självklart att ge ersättning till dem som utsatts för vanvård och övergrepp

Regeringens besked att inte ge ersättning till personer som utsatts för vanvård och övergrepp när de var på institution och familjehem är mot allt sunt förnuft och medkänsla. Självklart måste alla de som utsatts få den ersättning som regeringens egen utredare föreslagit.

Förslaget från regeringens utredare Kerstin Wigzell var att varje person som utsatts för ”övergrepp eller försummelse av allvarlig art”  skulle kunna få 250 000 kr och en ursäkt. Ansvarig minister Maria Larsson (KD) säger nu att det blir inga pengar men att ursäkten ska man fortfarande få. Ursäkten är naturligtvis inte mycket värd om ingen ersättning ges…

Maria Larssons ursäkt bygger på ett fullständigt orimligt resonemang om att det måste vara full ”rättvisa” mellan offer för övergrepp. ”Det skulle kunna innebära att en ung person som utsatts för 1983 inte får den ersättning som den som utsatts för samma sak 1953.”, säger Larsson., med anspelning på att utredarens förslag avser de som utsatts under tiden 1920-1980.

Larsson menar alltså att ett beslut som inte är perfekt, men ett bra steg åt rätt håll, är bättre än ett helt felaktigt beslut att inte ge någon ersättning. Regeringen måste inse sitt misstag och betala ut ersättningen – det är det enda rimliga för att ge upprättelse och åt dem som har utsatts. Dessutom går det faktisk att längre fram fatta ett kompletterande beslut som rör dem som utsatts efter 1980.

Artiklar i DN här, här och här.

Artiklar i SvD här och här.

Annonser

6 kommentarer

 1. Tack för ett bra inläggg. Jag hade ju gärna sett vilka personer i regeringen som står bakom beslutet. Maria Larsson är väl inte ”regeringen” eller?

 2. Vanja Regnander · · Svara

  Maria Larsson bör nog dra sig tillbaka nu. Att ta efter t.ex. Norges sätt att lösa detta, hade nog löst hennes ”problem”.
  Hur kan något som detta hända, undrar jag. Jag finner inga ord. Det är så orätt mot alla dessa, som från början missgynnats på sin väg ut i livet. Det handlade om en ”liten slant” i landets totala ekonomi, men med stor betydelse för de berörda. Det är skamligt att neka dem detta och dessutom –rent oförskämt att sedan tala om en ceremoni där en ursäkt skall ersätta allt. Bojkotta denna tillställning!

 3. Tack för detta Stefan, samtidigt vill jag uppmana att engagera dig i de övergrepp och kränkningar som pågår även idag med våra så kallade värstingar och deras alldeles för ofta fattiga ensamma mödrar, Dessa Västingar som inte finns kvar i statistiken men de finns runt våra vackra kyrkogårdar. vi politiker kallar de för brukare eller problembarn, Sverigedemokrater kallar de ”kulturbärrikare” visa poliser kallar de Apjävlarna, Kom igen Stefan jag vet att du kan! Tack för de händelserika månader vi har samarbeta som politiker.

 4. ”Att välja att inte ge något offer kompensation för att man inte ids ta itu med enskilda svårbedömda fall är höjden av feghet.” Håller med till 100 procent. Det är för bedrövligt när politiker inte tar ansvar. Nu finns frågan kvar som en surdeg, med förlängt onödigt lidande…

 5. Tack för dina åsikter!

  Jag är inte så insatt i det här men det är patetiskt att Maria Larsson inte ens kan tala med mass media och möta lite kritik, utan väljer att gömma sig bakom sin pressekreterare. Det verkar som att de helt enkelt inte orkade bry sig tillräckligt för att hitta en lösning. Att välja att inte ge något offer kompensation för att man inte ids ta itu med enskilda svårbedömda fall är höjden av feghet. Tyvärr är detta ganska typiskt för svenska regeringar av all slag.

  Skamligt!

 6. Jag personligen applåderar din åsikt i detta så inflammerade ärende eftersom det då också skulle innebära en enormt stor prestigeförlust för Sossarna som var de som införde dessa hemska koncentrationsläger!

  Jag kan inte med bästa vilja i världen kalla dem för något annan eftersom vi utsattes för samma sak som judarna under Hitler. Våra torterare, slaktare, pedofiler, ”forskare”, mördare mm hette Socialdemokratiska Arbetarpartiet!!!

  Den åsikt jag och många av mina vänner har är att sittande regering borde kunna göra massor av strategiska och politiska pluspoäng gentemot vänstermaffian genom att skippa all byråkrati och bara rakt av betala 350-500 000 till det lilla fåtal av oss som ännu lever.

  Anledningen som kan anföras lite diskret vore att det inför valet kommer att behövas alla möjliga små ”poäng” som kan tas eftersom vänstern rycker framåt och alliansen går bakåt i ett allt raskare tempo.

  Blotta tanken på vad Maria Larsson skulle kunna tjäna på genom att stå där rak i ryggen, be oss alla som överlevt dessa fruktansvärda övergrepp om ursäkt samt ett absolut löfte att före utgången av 2011 ha betalt ut beloppet.

  DET skulle ge massor av poäng, eftersom alliansen på detta sätt kan framhålla att de tagit det samhällsansvar som vänstern förvägrat oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: