Viktigt lyssna på medborgarna i plan- och byggfrågor

Miljöpartiet har sedan många år drivit att medborgarna måste kunna påverka mer i den politiska processen, inte minst i plan- och byggfrågor. I en skrivelse i Östermalms stadsdelsnämnd (där jag är vice ordförande) föreslår vi att det inrättas ett stadsmiljöråd, ett öppet möte med medborgare och politiker som ska träffas minst två gånger per år.

Vi är övertygade om att ett sådant öppet forum skulle innebära att vi bättre tar tillvara goda idéer från medborgarna om utformningen av nya bostadsområden, parker och trafiklösningar. Idag kommer väldigt ofta medborgarnas engagemang in för sent, när besluten i praktiken redan är fattade. Vi måste ändra på det.

Lokala stadsmiljöråd är en bra början, men dock inte tillräckligt, eftersom de i praktiken bara kan bli remissinstanser till stadsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige (där besluten fattas). Vi vill att ”omvänd planprocess” ska bli verklighet i Stockholm på riktigt.

I dag byggs nya bostadsområden och anläggningar ofta som svar på initiativ från byggherrar och politiken hamnar på defensiven. Vi vill att man ser på helheten först och då har en dialog med medborgarna, både i inledningen av en planprocess och under resans gång. På så sätt kan vi få planprocesser som är mer öppna, demokratiska och effektiva när det gäller att hitta bra lösningar.

Artikel i Aftonbladet här.

Artiklar i DN här, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: