Det finns inte någon typisk hemlös

Det är dags att göra upp med en myt om hemlösa, som ofta sprids i media. Det finns inte någon typisk hemlös person. En del hemlösa har problem med missbruk och psykisk sjukdom, medan många andra inte har något annat socialt problem än själva hemlösheten. Det avgörande för alla hemlösa är behovet att få en fast bostad – det är nödvändigt för att kunna ta tag i eventuella andra problem.

På socialnämndens möte i veckan som gick remissbehandlades Vänsterpartiets motion om försöks- och träningslägenheter för personer i hemlöshet. De vill minska segregeringen genom att fördela dessa lägenheter mer jämnt mellan ytter- och innerstaden. Vi i Miljöpartiet vill också minska segregeringen, men efterlyser ett nytt sätt att tänka kring hemlöshet.

Vi har länge drivit att ”en fast bostad först” ska bli huvudprincip för arbetet med att minska hemlösheten, istället för något som man ska kvalificera sig för. Det har vetenskapligt visat sig vara den bästa metoden för att minska hemlösheten.

På kommunfullmäktiges möte den 21 februari föreslog Miljöpartiet att Stiftelsen Hotellhem ska ha en ny verksamhet med fasta lägenhetskontrakt. Förslaget avslogs av den moderatledda majoriteten. Förslaget innebar att de tre allmännyttiga bostadsföretagen överlåter ett fast antal lägenheter årligen, utspridda över staden för att undvika segregering, som förvaltas av Stiftelsen Hotellhem. Genom att Stockholms stad beslutar att på detta sätt införa ”en fast bostad först” skulle många människor, som nu nekas lägenhetskontrakt, kunna få fast bostad.

Artikel i Aftonbladet här.

Artiklar i DN här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: