City utmanar United

Manchester City kommer att utmana kollegan United på allvar den här säsongen. Båda lagen har spelat fotboll i absolut världsklass i de första matcherna. Personligen tvekar jag om något lag i England – Chelsea inkluderat – kan matcha dem…

Resultaten idag tål att upprepas; Manchester United-Arsenal 8-2 (!) och Tottenham- Manchester City 1-5. United ser minst lika bra ut som förra säsongen – klubben har föryngrat på ett imponerande sätt – och City är ett par klasser bättre än före sommaren. Varför är då City så mycket bättre i år?

Orsakerna som jag ser det: City har värvat två världsklass-spelare som kompletterar övriga truppen perfekt; anfallaren Sergio Kun Aguero (Argentina) och offensiva mittfältaren Samir Nasri (Frankrike) har visat sig vara exakt de pusselbitar som saknades förra säsongen. Det fanns då en viss svaghet i kreativiteten framåt, men det är nu ett minne blott.

Men det finns ytterligare skäl till att laget har blommat ut ordentligt. City har, tack vare att de flesta spelarna nu har ett år tillsammans blivit mer av ett LAG, med den känsla av samhörighet och trygghet i hur man ska spela som det innebär. Tränaren Roberto Mancini har med det som grund sedan beslutat att City ska spela mycket mer offensivt än förra året, nu när man har stabiliteten och kreativiten som krävs för att lyckas till 100 procent med att spela den typen av fotboll. ”Anfall är bästa försvar” skulle man kunna säga, eftersom 6-7 spelare ofta är med när laget går till anfall.

Den sista pusselbiten som nu fungerar är Edin Dzeko (Bosnien). ”Citys Zlatan” ger med sin kombination av fantastiskt huvudspel, längd och målfarlighet en extra dimension i anfallspelet som United (och för övrigt också Barcelona) saknar. Dzeko gjorde väldig få mål förra säsongen men har  nu gjort sex mål på tre matcher. Han gjorde sannolikt också årets nickmål med sitt fenomenala 2-0 idag.

Artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.

Artiklar i Expressen här, här och här.

Artiklar i DN  här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: