Frivilligorganisationernas viktiga roll

I dagens Stockholm tvingas många människor leva utanför samhällets rättsliga och sociala skyddsnät, på grund av den europeiska allt striktare gränspolitiken. Att leva som papperslös i Sverige  innebär stor risk att utsättas för övergrepp, människohandel och annan brottslighet.

Stockholms stad har möjlighet att ekonomiskt stödja de ideella organisationer och jourer som uträttar ett viktigt förebyggande arbete med att hjälpa papperslösa. På så sätt går det att förebygga att de utsätts för hot, misshandel, utpressning, trakasserier eller sexuella övergrepp. Därför har Rebecca Adami, min partikollega i kommunfullmäktige, skrivit en motion om att Stockholms stad ska ge ekonomiskt stöd till frivilligorganisationer och jourer som hjälper papperslösa.

I sitt svar på motionen skriver socialförvaltningen att staden visserligen är bunden att skydda alla individer inom kommunens gränser, men att det begränsar sig till akuta situationer. Papperslösa hänvisas därför till frivilligorganisationer, men dessa har små resurser att hjälpa.

Vi menar att Stockholm kan och bör göra mer än så. Frivilligorganisationernas arbete förebygger allvarligare problem. Därför är det är inte bara en fråga om medmänsklighet att stötta dessa organisationer och jourer – det är dessutom god samhällsekonomi.

Artiklar i DN här, härhär, här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: