Nadal den bäste grusspelaren någonsin

Rafael Nadal visade varför han är världens bästa grusspelare någonsin i sin övertygande seger över Roger Federer i finalen av Franska Öppna. Nadal förenar en otrolig defensiv – med fantastisk rörlighet och uthållighet – med ett av tennisvärldens starkaste offensiva vapen i sin överskruvade forehandslägga. Just på grus är det en oslagbar kombination.

Det var en stor final vi fick se, med perioder av spel på högsta tänkbara nivå. Federer gjorde en riktigt bra match även om han inte riktigt nådde upp till samma nivå som i semifinalen mot Novak Djokovic, när han kanske gjorde den bästa grusmatchen i sin karriär.

Personligen tror jag att finalens första del hade avgörande betydelse, när Nadal vann sju raka game och gick från 2-5 i första set till setvinst och till 2-0 i andra set. Nadal visade då med eftertryck varför han är världens bästa grusspelare och skaffade sig ett försprång som han sedan höll matchen igenom.

Det är mycket svårt för någon spelare att rubba Nadal på grus när hans spelar på topp. Dessutom passar Nadals spel Federer illa. Federers enda lilla svaghet märks när han blir pressad på sin backhandsida. Nadals tunga, hårt toppade vänsterhandsforehand studsar högt och är väldigt svår att returnera på ett effektivt sätt från backhandsposition. Nadal kan hålla spelet i gång tills han får läge för att dräpa till med forehanden mot Federers backhand, vilket gör att Federer måste spela sitt allra snabbaste spel och avgöra poängen snabbt.

Nadal är en av de bästa defensivspelare som har funnits (returnerar nästan allt och med kraft) och uppgiften att slå honom på grus när han spelar på topp är nästan omöjlig. Björn Borg var Nadals motsvarighet på 70- och 80-talet och hade samma kännetecken; tunga överskruvade slag, nästan inga misstag, ett fenomenalt fotarbete och enorm fysisk och mental uthållighet. Men Borg hade inte historiens bäste spelare att tampas mot. Trots att Nadal har spelat under Federer-eran delar han nu, tillsammans med Borg, förstaplatsen på listan över alla tiders segrare i Franska Öppna, med sex titlar.

Artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här, här och här.

Artiklar i Expressen här, här, härhär, här, här och här.

Artiklar i DN här, här, här, här, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: