Vi behöver en lag som jämställer otillgänglighet med diskriminering

Igår deltog jag i marschen för tillgänglighet i Stockholm, tillsammans med många hundra andra. Detta var den nionde marschen, som brukar hållas i juni varje år. Förhoppningsvis också den sista, eftersom det nu verkligen är dags för en lag som jämställer otillgänglighet med diskriminering.

Just en sådan lag har massor av människor med funktionsnedsättningar krävt i många år. Amir Riazi, från DHR, gick bredvid mig i tåget och var en av dem som sa att nu måste riksdagen komma till skott och besluta om en sådan här lag. Goda exempel finns: bl. a. från Norge och Nya Zeeland, där sådana lagar har skapat helt andra förutsättningar för de som har funktionsnedsättningar.

Men det faktum att en sådan lag inte finns just nu är verkligen inte något skäl för exempelvis kommuner att slå sig till ro. Från Miljöpartiets sida kommer vi, genom olika politiska initiativ, att fortsätta att arbeta fokuserat för att Stockholms kommuns lokaler och verksamheter blir tillgängliga för alla.

One comment

 1. Jag var också där igår!?!?! 🙂

  Vad synd att vi inte träffades!!!

  Ja nog finns det jobb så det räcker om man nu ska ta siffran från DHRs tal bl a om att ca 82% av Stockholms INNERSTAD inte ens är tillgänglig för oss med funktionsnedsättningar!?!?!?

  Och det av en stad som tagit på sig den största kostymen och kallar sig för Skandinaviens huvudstad!?!?

  Sen ser jag i AB (som inte skrev en rad om marschen) att de slår på stora trumman för Jan Helins nya baby, ”Vi gillar olika” men då åsyftar han såklart invandrare och inte oss funkisar, för oss vill han inte ens ta i med tång.
  Jag vet för jag har mailväxlat med honom och det slutade med att jag inte längre får skriva kommentarer i Vi-gillar-olika-tidningen Aftonbladet!!!

  Så nog finns det att göra alltid, trist bara att se hur rasistisk svensken egentligen är när det kommer till att göra verklighet av internationella lagar som svenska regeringar skrivit under.

  Tänker då på bl a FN-konventionen som säger så här:
  FN har bestämt att personer med funktionsnedsättning ska vara delaktiga i samhället. Personer med funktionsnedsättning är lika mycket värda som alla andra. Personer med funktionsnedsättning får inte diskrimineras.
  Det står i FNs standardregler. Sverige har lovat att följa FNs standardregler.

  Och det här:
  Europeiska åtaganden
  Den 11 juni 2006 antogs en ministerdeklaration.
  Grundlagsbestämmelser (Regeringsformen)
  Enligt 1 kap. 2 § RF ska det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället.

  Sen detta:
  Få myndigheter tillgängliga för funktionshindrade
  Endast fem myndigheter av 261 uppfyller kraven på tillgänglighet för funktionshindrade. Det visar en färsk en rapport från Handisam, myndigheten för handikappolitisk samordning.

  Ja jag kan skriva spaltmil om åtaganden, lagar mm som svenska regeringar skrivit under, men aldrig brytt sig om att sjösätta… Hoppas du är med och slåss för våra rättigheter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: