Missbruksvård en mycket lönsam investering

Kostnaderna för missbruk (narkotika, alkohol, läkemedel m. m.) är enorma för samhället. Därför är mer resurser till behandling för personer med missbruksproblem en mycket effektiv investering. Under de senaste fem åren har vi sett stora nedskärningar på missbruksvård i Stockholm – det måste till en rejäl kursändring…

För två veckor sedan (12-13 maj) hade European Cities Against Drugs (ECAD) (där Stockholm är medlem) sin konferens i Varna, Bulgarien, där jag deltog som enda stockholmspolitiker. Mest intressanta föreläsningen (av många) var nationalekonomen Ingvar Nilssons redogörelse för hur samhällsekonomiskt lönsamma investeringar i behandling för missbrukare är. Svaret är; mycket lönsamma.

Kostnaderna för missbruk finns snart sagt överallt i samhället; (1) i hälso- och sjukvården (landstinget), (2) i socialtjänstens kostnader för akutboende, försörjningsstöd och kostnader för barn och partners som far illa (kommunerna), (3) kostnader för barn med problem i skolan och förskolan pga av att föräldrar missbrukar (kommunerna), (4) i kostnader för  kriminalvård och polisinsatser (staten), (5) i kostnader för alla de privatpersoner som drabbas av inbrott (som görs för att finansiera missbruk) m. m.

I många städer, inte minst Stockholm, har vi sett stora nedskärningar på missbruksbehandling. Behandling ses ofta som ”för dyr” av kommuner (som är ansvarig för behandling av missbrukare), trots att den är mycket lönsam både samhällsekonomiskt och mänskligt. Problemet är dock kostnaderna är utspridda på så många händer. För en kommun märks en placering några månader på behandlingshem direkt i socialtjänstens kostnader för hjälp åt vuxna med problem, men inte så tydligt på övriga kommunala kostnadsposter (punkt 2 och 3 ovan) till en början. Och landstingets (1), statens (4) och privatpersonernas kostnader (5) behöver inte en kommun alls kännas vid.

Förutom de direkta kostnaderna jag räknat upp ovan tillkommer också stora långsiktiga kostnader för de unga människor som inte  får tillräcklig hjälp när deras föräldrar eller de själva missbrukar. När dessa unga senare slås ut ur samhället är den samhällsekonomiska kostnaderna stora under årtionden.

De allra flesta personer som missbrukar kommer till en punkt i sina liv när de vill sluta. Därför är det horribelt att, som ofta nu sker, avslå ansökan om missbruksbehandling eller endast t. ex. bevilja öppenvård (som är mycket billigare och för det mesta mycket mindre effektivt). Människor som vill sluta missbruka måste få all hjälp. Först och främst för att det hjälper dem själva och deras familjer, men också för att investeringar i missbruksbehandling är så lönsamma att de frigör stora resurser till andra människor som behöver samhällets stöd.

Du kan besöka ECAD:s hemsida och läsa Ingvar Nilssons PowerPoint-presentation från konferensen här.

Läs artiklar i Aftonbladet här, härhär och här.

Läs artiklar i DN här och här.

Artiklar i SvD härhär och här.

Annonser

4 kommentarer

 1. Jag håller helt med dig där du skriver ” – att droger inte byter ut varandra utan snarare förstärker varandra. Alkoholdrickande är ofta inkörsporten till användade av cannabis och annan narkotika”.

  Jag har själv 25 års missbruk av både alkohol och droger, men är vit sedan 16 år tillbaka, så jag vet rätt väl vad som händer med både kroppen och hjärnan.
  Så självklart måste man satsa på att hjälpa missbrukarna, det jag skulle vilja se vore en mer enhetlig syn och vård och att den sköttes av staten så att privata intressen inte gör den till ännu en vinstmaskin!

  Och jag gläds också över att du håller med om att LSS-lagen måste skyddas!
  Jag har försökt få politiker att se LSS ur hela perspektivet, men alltid misslyckats.

  Kanske kan du ta med dig det här till dina politiska kollegor:

  Vi är ca 17 000 personer som har LSS, alltså personliga assistenter. Detta säger alliansen kostar ca 23 miljarder per år och den summan måste minskas!?!?
  Det man ”glömmer” är att dessa 17 000 personer skapar ca 50 000 arbetstillfällen och alla dessa betalar skatt, konsumerar (moms) och det gör även vi 17 000!!!

  Så totalkostnaden för att 17 000 handikappade människor får leva ett värdigt liv och ger 50 000 arbetstillfällen gör att totalsumman måste anses vara försumlig, för att inte säga direkt billigt med tanke på vad 50 000 arbetslösa till skulle göra i statstiken! 🙂

 2. Leonard, jag håller inte alls med om din syn på cannabis, som är en farlig drog med stora sociala och medicinska konsekvenser. När det gäller att cannabis håller på att gå om alkohol bland unga så beror det på att cannabis ökar medan tillgången och konsumtionen av alkohol fortsätter att vara fortsatt hög. Det stämmer väl med det som forskningen visar – att droger inte byter ut varandra utan snarare förstärker varandra. Alkoholdrickande är ofta inkörsporten till användade av cannabis och annan narkotika.

  Stig, jag har inga siffror på det. Men det allvarliga under de senaste åren är att personer som är motiverade att sluta missbruka inte får den behandling och annan hjälp de behöver. De samhällsekonomiska kostnaderna är väldigt höga för investeringar i missbruksbehandling – det är mycket mer kostnadseffektivt för samhället att ge behandling än att att inte göra det. Även om bara några får procent av de som får behandling slutar missbruka så blir det en vinst för samhället, eftersom samhällets kostnader för missbruk är så enormt höga.

  Jag håller helt med om att det är förfärligt när personer med funktionsnedsättning inte får den service och hjälp som LSS ger rätt till. Det har tyvärr skett en försämring på det området under de senaste åren. Det kom helt nyligen en stor rapport om detta och de måste bevakas mer av oss politiker. LSS är lagstiftning med klara rättigheter och så måste det förbli.

 3. Leonard · · Svara

  Hej,

  Folk behöver ej vård för att de röker cannabis.
  Alkohol är en mycket skadligare drog. Det är mycket skadligt för vävnader både i hjärnan och i kroppen. Det samma gäller inte för cannabis. Det är otroligt goda nyheter att cannabis har gått om alkohol. Du får din önskan beviljad om denna trend fortsätter.

  Tack

 4. Hur mycket pengar läggs det totalt på det här med s k missbruksvård?

  Jag undrar eftersom det inte pratas nånting om att regeringen vill skära ner massor när det gäller perseonlig assistans, trots att vi är en grupp som INTE valt att bli handikappade!

  Däremot så har missbrukarna faktiskt gjort ett val, även om det kanske slagit helt fel och att det kostar förmögenheter att få dom ur det igen.

  Ställer man detta mot varandra så talas det oftast, och helt rätt, varmt om att vi ska hjälpa dessa missbrukare, men inget om att hjälpa de som oskyldigt, eller som i mitt fall… jag fick mitt handikapp (reumatism) pga staten, hamnat i en mycket svårt situation.

  Jag vill se politiker stå upp även för oss och inte stödja att VI handikappade, som tredje och oskyldig part, ska betala för att några assistansföretag begått brott!?!?!?

  Nyfiken på din inställning till det här 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: