Kollektivtrafik och kultur ska gynnas i nya Slussen

I veckan ställs det nya förslaget på Slussen ut. Förslaget är rejält förändrat till det bättre, jämfört med det som ställdes ut förra året. Det är nu viktigt att Miljöpartiet får möjlighet att vara med att påverka utformningen av den nya Slussen, och detaljerna i den.

Stockholms stads tjänstemän har verkligen tagit intryck av kritiken som – med all rätt – riktades mot det förslag som ställdes ut för ett år sedan. Några skillnader mellan det förslaget och det nya:

– De viktigaste vyerna finns bevarade. Det innefattar också utblicken ut mot höger mot Djurgården från Rysstorget, som var skymd i det tidigare förslaget.

– Byggnaderna är färre, lägre och bättre placerade. Torgen och mötesplatserna är bättre inramade.

– Man har terasserat ner mot vattnet, vilket gör att man kommer närmare vattnet och det har blivit en mer smakfull miljö.

– Den stora bron är en meter lägre och övergången till Gamla Stan har blivit mer naturlig. Bron har kollektivkörfält i båda riktningarna och det är lättare att växla mellan buss och tunnelbana.

Det är nu viktigt att att den nya Slussen blir en så grön, människovänlig och kollektivtrafikvänlig plats som möjligt. Vi vill medverka som en konstruktiv part i att finna en bred överenskommelse, som så långt det någonsin är möjligt uppfyller de krav som människor har rätt att ställa.

En modern och hållbar stad, där utrymmet är begränsat, ska prioritera gång-, cykel- och kollektivtrafik före biltrafiken. I den fortsatta processen kommer fömodligen skiljelinjen att gå här, mellan Miljöpartiet å ena sidan och Moderaterna och Socialdemokraterna (som alltid haft svårt för att gynna kollektivtrafiken framför bilarna) å den andra

En annan skiljelinje kommer förmodligen att bli hur mycket plats kulturen får; inte minst handlar det om Stadsmuseets roll. Det är viktigt att plats för kultur gynnas utrymmesmässigt framför kommersiella ytor.

Artiklar i Aftonbladet här och här.

Artiklar i Expressen här och här.

Artiklar i DN här, här, härhärhär och här.

Artiklar i SvD härhärhärhär, här och här.

2 kommentarer

  1. […] som skriver om Slussen: Jesper Svensson, Hagwall, YIMBY, Stefan Nilsson, Ankersjö, Edholm, Nordin Share this:Facebook ← Nu börjar diskussionen om nya […]

  2. jonas · · Svara

    men varför tänker man bara praktiskt när man bygger i det här landet? var finns det vackra och skönheten? ingen verkar bry sej om nya slussen blir vacker, bara den fungerar. sorgligt!

    jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: