Tusentals manifesterade mot kärnkraften på Sergels torg

För en stund sedan kom jag hem från kvällens manifestation mot kärnkraften på Sergels torg, som hölls till minne av 25-årsdagen av katastrofen i Tjernobyl. Tusentals människor hade mött upp, vilket är imponerande med tanke på att den nästan helt var organiserad via Facebook.

Stort tack till Eduardo Hornos, för övrigt MP-kollega till mig i Östermalms stadsdelsnämnd, som tagit initiativet på Facebook och hållit i trådarna under en dryg månad. Greenpeace ska också ha ett stort tack för sin del i arrangemanget.

Olof Buckard höll ett bejublat – och underhållande – tal, där inte minst Maud Olofsson (C) välförtjänt fick sig en rejäl dos av sleven. Centern sitter ju i en regering som har gett klartecken för att ersätta de nuvarande tio kärnkraftverken med nya när dessa har tjänat ut.

Om kärnkraftens enorma risker har världen blivit plågsamt påmind efter katastrofen i Fukushima. Det handlar inte bara om olycksrisken, utan också om risken med livsfarligt avfall som ska vaktas i hundratusentals år, risken för terroristattacker mot kärnkraftverk och för att plutonium på avvägar ska användas till atombomber. Lägg därtill de stora miljöskadorna som uppstår vid uranbrytningen.

Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften och att vi börjar med två kraftverk redan nu. Förutom en påbörjan av avvecklingen av kärnkraften med alla dess risker skulle det innebära ett lyft för vind, sol och biobränsle. Mer kapital skulle söka sig till investeringar i framtidens energikällor, som skulle få sig ett lyft.

Artiklar i Aftonbladet här och här.

Artiklar i Expressen här, här, här, här, här och här.

Artiklar i DN här, härhär, här och här.

Artiklar i SvD här, här, här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: