Slopa vintertiden och spara energi

Ryssland har beslutat sig för att helt slopa vintertid eller – mer korrekt uttryckt – att göra det som kallas för sommartid till normaltid. Beslutet är glädjande och borde vara självklart för många fler länder. Det sparar energi, barn får mer lektid utomhus på eftermiddagarna i dagsljus och det blir färre trafikolyckor.

Jag skrev en motion om detta till Miljöpartiets kongress för ett par år sedan, som bifölls av partiet. Vad jag vet är vi tyvärr fortfarande det enda svenska partiet som förespråkar att nuvarande sommartid blir normaltid året runt. Redan nu är det sommartid sju månader om året och det skulle vara enkelt att sluta ställa om klockan två gånger om året när vi byter från sommartid till vintertid och sedan tillbaka.

Orsaken till att Sverige och många andra länder införde sommartid för drygt 30 år sedan var framför allt att spara energi. Världen upplevde en oljekris på 70-talet och detta var ett enkelt sätt att spara energi på, eftersom människor är utomhus längre när det är ljust ute. Därmed tar det en timme längre innan ljus, TV och hushållsapparater sätts på under eftermiddag och kväll – miljön, klimatet och ekonomin vinner.

Men det finns alltså även hälsovinster (vilket också Rysslands president Medvedev poängterade när han motiverade beslutet). Eftersom människor är ute längre när det är ljust rör de på sig mer, inte minst barnen kan leka längre under säkrare förhållanden. Även olyckor minskar när det är ljusare längre. Dessutom; om man har ”sommartid” året runt försvinner också stressfaktorn som anpassningen till ny tid två gånger per år innebär.

Läs artikel i DN här.

Läs artikel i SvD här.

6 kommentarer

 1. botwid · · Svara

  Sagt och gjort:
  För att kunna avgöra om ”sommartid” sparar energi kan man studera vad som händer vid övergångarna sommar/vinter, vinter/sommar. Energileverantörerna måste kunna se en rejäl förändring vid dessa tillfällen. Jag frågade Vattenfall om så är fallet. Detta är svaret:

  Nej, man kan inte se några ”rejäla hack” i energiförbrukningen i landet som helhet.

  Tyvärr bor vi i EU och här finns inga demokratiska processer som kan leda till att sommartiden avskaffas. Bäst att rösta på partier som avvecklar det odemokratiska EU?

 2. botwid · · Svara

  Om detta sparade energi borde man kunna se rejäla hack i energiförbrukningskurvorna hos vissa elleverantörer. Vill man få en ändring till stånd behöver man den typen av bevisning för att få en ändring till stånd. Vem kontaktar man Vattenfall?
  Vår förbrukning påverkas inte alls, vi har varken värmer eller kyler vårt huset, solen är vår vän:

 3. Helén Schoultz · · Svara

  Detta är det klokaste jag hört på länge.Förstår inte att frågan inte har debatterats mer och högre!

 4. Sune&Gulli · · Svara

  Håller fullkomligt med om att vi bör få slut på detta dribblande med tidsomställning sommar/vintertid. Att slippa den stressfaktor det innebär skulle betyda mycket för väldigt många människor.

 5. Kan inte påstå att jag brukar sympatisera med så väldigt många miljöpartistiska förslag, men det här håller jag med om. Jag tror det är betydligt enklare att få nationen att gå med på att ha sommartid de sista fem månaderna också, än att tala om att alla skolor ska starta 07.15… Huruvida solen står högst klockan 12 är för mig helt oväsentligt. Den 0,001 gång per livstid man blir strandad på en öde ö och behöver informationen om vad klockan är får man väl köra vintertid då… 😉

 6. Johan E. Bengtsson · · Svara

  Ursäkta, men där hade du lite otur när du tänkte.

  Jag instämmer helt i att detta dribblande med klockan är idiotiskt och ohälsosamt och borde upphöra. Vi bör dock hellre avskaffa sommartiden, så att vi bibehåller logiken i att solen står högst (ungefär) klockan 12:00.

  Eventuella fördelar med att komma upp en timme tidigare på morgonen kan vi lika gärna uppnå genom att ändra arbetstider, skoltider m.m. Det vore dock ingen särskilt populär åtgärd, och det kan du nog räkna med att inte heller förslaget om att fortsätta gå upp ”för tidigt” hela vintern är.

  Tack i alla fall för att du tar upp frågan om att sluta det onödiga sommartids-fifflandet med klockorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: