Moderaternas förhalning försenar sprutbyte

I en debattartikel i DN den 1 december skriver jag att Moderaternas förhalande i sprutbytesfrågan utsätter missbrukande stockholmare för onödiga och livsfarliga risker. I två ledarartiklar har sedan först SvD och sedan Expressen i skarpa ordalag kritiserat Moderaterna för samma sak.

Bakgrunden till att vi är nära ett sprutbytesprogram i Stockholm är ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige 2007. Vi – Miljöpartiet i Stockholm – hade med införande av sprutbytesprogram i vårt budgetförslag för 2008 i en att-sats. För att inte behöva förlora en votering om förslaget gick Moderaterna med på en utredning.

Utredningen föreslog införande av sprutbytesprogram och Stockholms Läns Landsting beslöt före sommaren att säga ja till detta. Men något program blir inte av om inte också Stockholms stad fattar samma beslut. Det Moderata socialborgarrådet Anna König Jerlmyr har dock beslutat att inte ta upp frågan för beslut i kommunfullmäktige än på ett bra tag, utan i stället utreda frågan ytterligare en gång.

Slutklämen i Sanna Raymans ledare i SvD förtjänar att citeras. Det är ovanligt att den tidningen går lös på sin gamla vän så här:

Enligt en ny kartläggning från Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet hade ett explosivt hiv-utbrott i Stockholm 2006/2007 kunnat stoppats om vi hade haft ett sprutbytesprogram. Det hade vi inte och nu gör M allt för att se till så att vi inte får ett sådant framöver heller. Det är skamligt, cyniskt och hjärtlöst.

Det är bara att instämma. Det finns en demokratisk blocköverskridande majoritet som är för sprututbyte i Stockholm. Inget parti, inte ens Moderaterna, äger vetorätt.

Läs ledarartikel i Expressen här.

Läs ledarartikel i SvD här.

Läs Anders Wallners skarpa blogginlägg här.

One comment

  1. Tack för länkning, Stefan! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: