Obamas reformer blir kvar

Demokraterna åkte på en rejäl förlust i kongressvalet i USA, men behåller majoritet i senaten. Trots bakslaget kommer därför Demokraterna och president Obama troligen att lyckas skydda de framgångar som har uppnåtts under de senaste två åren.

Obama och Demokraterna har lyckats med en hel del sedan valet 2008. Allra viktigast är naturligtvis att USA – och stora delar av övriga världen – räddades från en depression, men också att tillgång till hälso- och sjukvård nu blir verklighet för nästan alla. Dessutom har man drivit igenom beslut om stundentstödsreform, en reglering av finansmarknaderna och lyckats få två av de tre stora amerikanska  bilföretagen att undvika konkurs och komma på rätt köl.

I ett avseende har dock presidenten misslyckats ordentligt; klimatfrågan, och för arbetet med den är valresultatet en ytterligare stor motgång. Repblikanernas nya majoritet i Representanthuset gör att oddsen för en framgång där före 2012, när det är kongressval igen, är små.

Ansvaret för att begränsa USA:s utsläpp av växthusgaser ligger därför nu hos miljöskyddsmyndigheten EPA (Environment Protection Agency), som planerar att komma med nya regler för att minska utsläppen från bilar och anläggningar som producerar energi.

Republikanerna vill att kongressen lagvägen ska ta bort även EPA:s möjlighet att minska utsläppen av växthusgaser. Men det faktum att Demokraterna behåller en majoritet på 53-47 i senaten gör att de sannolikt kommer att förhindra att något sådant lagförslag når presidenten. Samma sak gäller den beslutade hälso- och sjukvårdsreformen och andra reformer som har genomförts. Dessutom har presidenten möjlighet att lägga sitt veto mot förslag som inte har 2/3 majoritet i kongressen.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Läs artiklar i DN här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: