Stora partiskillnader i matfrågan

En fråga där skillnaderna är mycket stor mellan partierna, inte minst i Stockholm, är vilken slags mat vi ska erbjuda på sjukhus, i skolan och inom omsorgen om äldre och funktionsnedsatta. Från den konservativa alliansen är fortsatt satsning på mat från matfabriker svaret. Miljöpartiet vill gå motsatt väg; alla ska ha rätt till lokalt tillagad mat, utan onödiga kemiska tillsatser, GMO eller tillsatta transfetter.

Den stora fördelen med lokala tillagningskök kan inte underskattas. Det viktigaste skälet till att många äldre ofta blir undernärda är att de inte tycker att maten smakar och inte heller doftar gott. Kortsiktigt blir det lite dyrare med lokala kök, men det ska ses som en investering i förebyggande hälsovård, som betalar sig. Dessutom är det en central del av livskvaliteten att äta mat som smakar och doftar.

Stora organisationers konsumentmakt är stor; kommuner och landsting kan i sin upphandling ställa krav på att all mat som köps in är fri från onödiga kemiska tillsatser, GMO och transfetter. Tillsatta transfetter är, enligt EU-parlamentets miljöutskott, det mest kostnadseffektiva sättet att minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar inom EU.

När vi (MP) gjorde ett studiebesök hos Sodexo i våras konstaterade en av cheferna där; ”Det här är en matfabrik”. För den som har läst boken ”Döden i grytan”  är det tydligt vilket vägval vi måste göra. Vi har att välja mellan mat från matfabriker och eller lokalt tillagad mat, som är fri från onödiga kemiska tillsatser, genmodifierade organismer och tillsatta transfetter.

För oss i Miljöpartiet är det ett lätt, men viktigt, val. God, hälsosam och miljövänlig mat ska vara en självklarhet för alla; även för skolbarn, de som lever i boende för äldre eller funktionshindrade, har hemtjänst eller är på sjukhus.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.

Läs artiklar i Expressen här och här.

Läs artiklar i DN här, härhär och här.

Läs artiklar i SvD här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: