För M ingår inte utsatta barn i välfärdens kärna

För Moderaterna i Stockholms ingår inte omsorg om utsatta barn i ”välfärdens kärna”. Moderaterna säger alltid att ”välfärdens kärna” ska värnas, men de har dragit ner på resurserna för omsorgen om utsatta barn, kvinnor och familjer med 10 procent (!) under de sista fyra åren.

Sedan Moderaterna tog makten i Stockholms stad 2006 har det som kallas individ- och familjeomsorgen skurits ner med 120 miljoner. Nedskärningarna döljs genom att de mörkar kostnaderna för inflation, men nedskärningarna är plågsamt uppenbara i verkligheten.

Nedskärningarna ska ses i ljuset av det ökande behovet av stöd som finns bland Stockholms barn och unga. Antalet barnavårdsärenden till Socialjouren ökade med hela 50 procent under jan-mars 2010 och antalet barn och ungdomar i dygnetruntvård ökade med över tio procent. Ungefär 40 000 barn i Stockholm lever med missbrukande föräldrar och det är barn som sällan lyckas göra sina röster hörda.

Mycket ofta säger barn som varit utsatta att de försökt berätta, men att ingen lyssnade. Det kan handla om de vuxnas okunskap eller att man värjer sig, men framförallt handlar det om knappa resurser och ont om tid.

Socialsekreterare, fritidsledare, ideella organisationer, anställda i skola och förskola måste ges tillräckliga resurser för att kunna utföra sitt arbete. Resurserna måste räcka till att kunna se varje barn, fånga upp signaler när det inte står rätt till och våga anmäla när det finns misstankar.

Moderaternas besparingar på utsatta barn och unga är en kortsiktig och kall politik som ökar utslagning, utanförskap och på sikt även samhällets totala kostnader.

Läs min debattartikel på Newsmill här.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Läs artikel i Expressen här och här.

Läs artiklar i DN härhärhär, härhär, härhär, härhär och här.

Läs artiklar i SvD här, här, här, härhär, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: