Regeringsskifte för klimatet och gröna jobb

Maud Olofsson klarade i debatten mot Maria Wetterstrand i TV4 inte av att förklara bort att Sverige har dalat i internationell jämförelse i arbetet med klimatfrågan. Den konservativa alliansens har varit passiv och det nu behövs en regering som tar upp Sverige i toppen igen – både för klimatets och de gröna jobbens skull.

Det rödgröna regeringsalternativet vill att Sverige ska snabba på övergången till miljövänliga bränslen, minska utsläppen av koldioxid och driva på den internationella utvecklingen för att minska utsläppen. Det behövs stora investeringar i järnväg och kollektivtrafik, förnybar energi och energibesparande åtgärder.

Den konservativa alliansen har aldrig förstått att ett priset på koldioxid har avgörande betydelse för framgång i att styra över på miljövänliga bränslen. Alla internationella erfarenheter visar det. De skatteväxlingar som genomdrevs under det rödgröna samarbetet 1998-2006 hade avgörande betydelse för att Sverige blev ett föregångsland i klimatarbetet. Men under den konservativa regeringen har inte mycket hänt…

Valet har avgörande betydelse för Sveriges roll i klimatfrågan. En positiv spiral måste komma igång internationellt och de länder med de bästa förutsättningarna, som Sverige, måste vara föregångare. Sverige kommer då också att driva på EU:s politik, så att EU i sin tur sätter hårdare press på de största utsläpparna; framför allt USA, Kina och Ryssland.

En sådan offensiv politik skulle också ge Sverige ett försteg i kampen om de gröna jobben. Den internationella kampen om att ligga först inom ”clean tech” bli hård och med en offensiv klimatpolitik hamnar en stor del av framtidens  gröna jobb här…

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.

Läs artiklar i Expressen här, här och här.

Läs artiklar i DN här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD härhärhär, här och här.

5 kommentarer

 1. Micke, du har tydligen helt missat att alla sju riksdagspartierna konstaterat att klimatförändringarna beror på mänsklig aktivitet, dvs utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Statsminister Reinfeldt gjorde också ett försök att medverka till en överenskommelse i Köpenhamn i december om minskning av utsläpp av växthusgaserna, vilket han dock misslyckades med.

  Den konservativ alliansen ska ha heder av att den erkänner att klimatförändringarna är på riktigt, men förtjänar hård kritik för att de inte agerar eller har förslag på några fungerande åtgärder för att snabbare fasa ut användningen av kol och olja.

  När det gäller forskningsläget finns en ny översikt, framtagen av det prestigefyllda Stanford University i USA. Den redogör för de 1 372 mest publicerade klimatforskarna och ger en enormt tydlig bild av forskningsläget. Över 97 procent procent av klimatforskarna stödjer slutsaterna från FN:s klimatpanel – att människans utsläpp av växthusgaser ligger bakom klimatförändringarna.

  Läs forskningsöversikten här: http://www.pnas.org/content/early/2010/06/04/1003187107.abstract

 2. Jag vill tacka MP för att tagit klimatfrågan till oanade höjder. Fantastiskt man kan en icke fråga(ett påhitt) och göra den till en global angelägenhet. Nu när klimatfrågan är utspelad och inte en normal människa tror på AGW-alarmismen längre. Vad har MP kvar? INGENTING. Då de levt på klimatfrågan istället koncentrera sig på verkliga miljöproblem. Tack o hejdå MP. Ni hade er chans men misslyckades totalt fast alla alarmistlögner.

 3. Både Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör den konservativa gruppen (de kallar sig själva så) i Europaparlamentet och deras systerpartier är de konservativa partierna i Tyskland, Storbrittanien m fl länder. M och KD har en stor majoritet av ministerposterna i regeringen.

  I klimatfrågan har regeringen bedrivit en konservativ politik och använt sig av mycket få marknadspolitiska styrmedel, för att stimulera en snabbare övergång till förnybar energi.

 4. håller med föregående

 5. Konservativ? Räcker inte ens ”höger” som namn på ondskan längre?

  En gång i tiden var inte miljöpartiet ett vänsterparti som använde sig av demagogi, men det var trots allt några år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: