Pegagogisk Wetterstrand i utfrågningen

Maria Wetterstrand lyckades i SVT:s utfrågning väl med att förklara varför en röst på Miljöpartiet gör skillnad. Inget av de andra partierna är berett att ta det ansvar som krävs för utfasning av olja som bränsle, vilket är framtidens nyckelfråga.

Vi går en kamp mot tiden när det gäller att ersätta oljan; av två skäl. Det första är naturligtvis att kampen mot klimatförändringarna kräver att de länder som har störst möjligheter till att ställa om energisystemet går före och Sverige tillhör de länderna.

En positiv spiral måste komma igång där vi också driver på EU:s politik, så att EU sätter hårdare press på de största utsläpparna (USA, Kina, Ryssland m. fl.). Och tiden för att klara de kritiska två graderna i temperaturökning på jorden är knapp – de närmaste tio åren är avgörande.

På nationell nivå vill Miljöpartiet satsa totalt 33 miljarder kronor på kollektivtrafik, energieffektiva transporter, förnybar energi, energibesparande åtgärder och omställning av den svenska fordonsparken.

Det andra skälet till nödvändigheten av en utfasning av oljan är de kraftiga prisökningar på olja som vi förmodligen kommer att se om 5-10 år, som en konsekvens fr. a. av Kinas och Indiens ökade efterfrågan.

Vi måste ta några rejäla steg mot att ersätta bensin som bilbränsle under de kommande åren. Om inte så kommer den prischock på bensin som vi kan räkna framöver att slå mycket hårdare än om utfasningen av bensin som bilbränsle redan har kommit en bra bit på vägen.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i Expressen här, här, här, här, härhär,  här och här.

Läs artiklar i DN här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD här, här, här, här, här, här, härhär och här.

One comment

  1. Gunnar Bergquist · · Svara

    Jag tänker rösta åt högerhållet – ser mig närmast som reaktionär – men det står klart att Maria Wetterstrand är den partiledare som inger mest förtroende. Hon är påfallande intelligent och klarade utfrågningen i TV mycket bra. Hon ser heller inte särskilt ful ut vilket självklart inte har med saken att göra, men kanske kan få henne att gå hem än mer hos svagare själar. (Själv skulle jag förstås aldrig bry mig om en sådan sak, upplyst och urban som jag är.)

    Det sägs att Nixon egentligen var vettigare än Kennedy en gång i en TV-debatt men föll på sin dåliga rakning och sin svettning. Sådant betyder nog mycket; hur folk är, inte bara vad de säger. Jag råkade en kväll rätt nyligen sitta i en bar i mitt kvarter, det var bara jag där med ett korsord när Wetterstrand kom in med två manliga partikamrater och satte sig fyra meter bort. Jag tänkte: nej, jag vill inte höra vad dom säger, dom har rätt att snacka litet glatt utan att någon sitter och tjuvlyssnar. Korsord, korsord…

    Ändå uppfattar man saker. Man hör tonfall, betoningar; man märker när någon är smart. Förmågan att vara lågmäld och lyssna, men sedan plötsligen få smärre eruptioner i kanske femton sekunder när man har något riktigt på hjärtat och vill säga det.

    Gunnar Bergquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: