MP:s politik ger 1 600 hemlösa fast bostad

I en artikel i DN redogörs för Moderaternas mycket begränsade förslag till ”Housing first” i Stockholm. Projektet omfattar bara 15 lägenheter trots att 3 000 personer är hemlösa i Stockholm. Miljöpartiet har utformat en politik för ”Housing first” på riktigt, som skulle ge 1 600 hemlösa fast lägenhet under de kommande fyra åren.

Ungefär 3 000 personer var hemlösa i Stockholm också vid början av mandatperioden. Av de hemlösa sover 400-500 i trappuppgångar, källare eller utomhus. Miljöpartiet vill införa rätten till fast bostad på riktigt, vilket snabbt skulle minska hemlösheten.

För att kunna förverkliga detta i Stockholm föreslår vi att en ny verksamhet startas, dit de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna bidrar med lägenheter. Med våra förslag skulle vi få fram 1600 nya bostäder under mandatperioden för personer som lever i hemlöshet.

Många av dem som lever i hemlöshet varken missbrukar eller har psykiska problem, men de som har en sådana problem ska alltid få individuellt utformade stödinsatser. Stödet ska garanteras i ett kontrakt mellan hyresgästen, värden, stiftelsen, socialtjänsten, psykiatri och frivilligorganisation. Grundläggande är att kunna få budgetrådgivning och juridisk hjälp snabbt, för att förebygga vräkningar.

Vi ser en fast bostad som en grundläggande rättighet, precis som mat, kläder och utbildning. Där också en förutsättning för att kunna ta tag i andra problem och rätten att bo ska inte kunna villkoras med exempelvis krav på drogfrihet .

Du kan läsa Miljöpartiets rapport ”1 600 bostäder till Stockholms hemlösa – 9 förslag för en ny hemlöshetspolitik” här.

Läs artikel i Aftonbladet här, här, här och här.

Läs artikel i DN här och här.

Läs artikel i SvD här och här

Annonser

5 kommentarer

 1. Miljöpartiet planerar att bygga 15 000 bostäder i Stockholm under nästa mandatperiod, vilket är det antal de flesta partier talar om. Skillnaden mellan oss och Moderaterna är att vi vill göra det på ett ansvarsfullt sätt, så att vi bevarar de vackra parker och grönområden vi har. Med M:s politik kommer Stockholm med tiden förlora allt fler delar av sina gröna områden. Stockholm kommer då att bli en allt mindre trivsam och hälsosam stad att leva i.

  Antalet hemlösa i Sverige är ungefär 18 000 personer, varav 3 000 personer i Stockholm. Exakta antalet är oklart, eftersom den konservativa alliansen inte velat redovisa den nationella mätningen till förrän efter valet.

 2. Jojo med snöre · · Svara

  För det första så finns det enligt S inga hemlösa i sverige och för det andra så leder MPs politik till fler hemlösa fler arbetslösa och fler rättslösa i sverige.

 3. Det vore mycket bättre att lägga ner alla dessa verksamheter som föder politiker och tjänstemän och i stället ge alla medborgare utan varken inkomst av tjänst eller kapital en fast icke behovsprövad ”månadspeng” som täcker basbehoven och som minskar med ökad inkomst, som en ”omvänd marginalskatt”, så att det lönar sig att börja arbeta och arbeta mer. Sedan kan alla som sköter sina betalningar få hyra – och ta bostadslån. Kan en ”månadspeng” finansieras. Ja, de flesta som inte har inkomster av arbete har redan en skattefinansierad inkomst. Vi kan dessutom sparar miljarder på att inte utreda, sitta i onödiga möten och administrera.

  Mycket ”arbete” som utförs behövs inte men kostar tid och energi. Ett företag som undersökte hur tjänstemän i olika organisationer använder arbetstiden fick detta resultat: ”25 % används till verklig förädling av det som organisationen finns till för, d v s att konkret utveckla, leverera och underhålla produkter, tjänster och service till kunder, brukare och medborgare (beroende på typ av organisation)”.

  Ungefär så ser det nog ut i hela den offentliga sektorn. Vi kan med fördel lägga ner Socialtjänsten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten och CSN och samordna transfereringar genom Skatteverket – och sluta köpa kostsamma kontraproduktiva personutredning från konsulter. Men, blir inte många arbetslösa då. Nej, vissa blir nog ”tjänstelösa” för en tid, men bara de som utför onödigt arbete och som får chansen att ställa om för att arbeta med något nyttigt och blomstra. Men, slutar inte människor arbeta om de kan leva på existensminimum utan att göra något? Nej, alla sunda människor vill arbeta – på sunda arbetsplatser.

  Om människor kan säga upp sig lättare förbättras arbetshälsan i den offentliga sektorn drastiskt – cheferna måste sköta sig för att få behålla personalen. Jag har arbetat både i stat och kommun och sett ett tidsslöseri som är bekvämt för tjänstemännen men som underordnade får betala. När det inte finns alternativ sitter personalen fast. Onödiga ”arbetsuppgifter” genererar dessutom kostnader för rekrytering, jobbcoaching, utbildning, utredningar, administration, transporter, utsläpp mm.

  Tumregeln bör vara att staten enbart ska leverera tjänster som icke brottsliga människor efterfrågar och väljer, inte kontrollera skötsamma hemlösa, sjuka och arbetslösa på ett sätt som kränker deras integritet, och inte intervenera på ett sätt som stressar och orsakar ohälsa. Det är fullt möjligt för oss svenskar att vara på ”jobbet” färre timmar och uppnå mer än i dag. Jag har prövat och sett att det fungerar så – samtidigt arbetar jag hela dygnet eftersom både vila och näring för kropp och själ främjar ett bra resultat.

 4. Ja, om man har pengar ja. Då kan man åtminstone köpa en bostad. Kommun, landsting och stat ger, inte ut något gratis, inte minst den politik som förs idag. Jag tror mig fan att inte ens jorden går runt av sin egen axel utan pengar.

 5. MP har sagt nej till dom flesta byggloven i Stockholms stad. Med MP politik kommer bostadsmarknaden att säcka ihop fullständigt. Partier som gynnar bostadsbyggandet är Alliansen och Sossarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: