Ett socialliberalt MP sätter avtryck

Miljöpartiet är ett socialliberalt parti, med tre ”ben”; (1 ) konkret politik för bättre miljö och för att bromsa klimatförändringarna, (2) utvecklade förslag för socialt ansvar, minskade klyftor och lika rättigheter och (3) modern politik för jobben och företagande. Detta syns i den rödgröna regeringsplatsformen som nu har presenterats och nu finns det två klara alternativ i riksdagsvalet.

Regeringsplattformen trycker på samma tre områden; miljön (”Ett hållbart Sverige”), socialt ansvar (”Ett rättvist Sverige”) och jobben (”Ett framgångsrikt Sverige”). Den konservativa alliansregeringen har i princip bara lyckats med en sak under sin regeringstid; att hålla den statliga ekonomin i balans. Men en sådan balanserad ekonomi fick den i arv från det framgångsrika rödgröna samarbetet 1998-2002.

Men på de övriga avgörande områdena har den konservativa alliansen misslyckats. Sverige har inte visat vägen i klimatfrågan, trots att vi haft ordföranderollen i EU under en avgörande period. Bristen på engagemang och förslag i klimatfrågan syns också tydligt i alliansregeringens plattform inför valet. De ekonomiska klyftorna har ökat kraftigt under de sista fyra åren; inte minst sjuka och arbetslösa har fått det betydligt sämre. När det gäller jobben så är arbetslösheten betydligt större nu än när regeringen tillträdde och inom företagarpolitiken har inte mycket hänt.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i Expressen här, här, här, här, här, här, här, här, härhär, här och här.

Läs artiklar i DN härhär, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD här, här, här, här, här, här, här och här.

One comment

 1. Läs nedan och begrunda:

  10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr.
  Notan delas på samma sätt som skatt betalas:
  – De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
  – Den 5:e betalar 10 kr
  – Den 6:e betalar 30 kr
  – Den 7:e 70 kr
  – Den 8:e 120 kr
  – Den 9:e 180 kr
  – Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr
  De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren:
  – ”Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen”.
  En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.
  De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta. Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis. Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.
  Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat…
  – Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:
  – Men han sparar 70 kr!
  – Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.
  – Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.
  – Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.
  – Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!
  De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.
  Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:

  Det fattas 440kr… (520 Kr – 80 kr)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: