Zlatans missbedömning av Barcelona

I ett inlägg på denna blogg i maj skrev jag att Zlatan och Milan borde passa bra ihop. Nu är vi där – Zlatan får möjlighet att åter spela huvudrollen i en toppklubb. Men en fråga som fortfarande är obesvarad är vad han tänkte på när han valde Barcelona. Lagets spel byggs kring Messi, Xavi och Iniesta och Zlatan skulle aldrig kunnat få spela någon av huvudrollerna där.

De tre stjärnorna har en grundmurad ställning i Barca och det är förvånande att Zlatan uttryckt missnöje med att Messi alltid får tränarens stöd. Zlatan spelade huvudroller i Ajax, Juventus och Inter och gjorde det riktigt bra. Men i Barca skulle hans roll bli en annan, eftersom laget har en så tydlig spelmodell, uppbygt kring de tre nämnda.

Zlatan borde ha insett det och hade han accepterat en sådan kompletterande roll till lagets största stjärnor hade hans tid i Barca sannolikt blivit riktigt lyckosam. Jag tror att han, känslomässigt, inte vara beredd att spela en sådan roll och därför inte trivdes och också visade det. En bra stämning i omklädningsrummet är avgörande för framgång och därför blev situationen med tiden ohållbar…

För första gången i karriären kommer Zlatan från en mindre lyckad sejour i en toppklubb. Det kommer att sätta extra press på honom att lyckas i Milan. Men nu får han en sådan central roll han älskar. Milan vill bygga laget runt Zlatan och klubben är fylld av revanschlust efter att ha fått se lokalkonkurrenten Inter – som man själv ser som nummer 2 i Milano – vinna fem raka ligasegrar plus Champions League.

Zlatans förenade egenskaper är ovanliga att se hos en och samma spelare; målsinne, duktig framspelare med starkt spelsinne, fysiskt stark och lång med bra huvudspel. Pato och Ronaldinho där fram tillsammans med Zlatan borde vara en utmärkt kombination och Milan blir med honom ett klart starkare lag.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i Expressen här, här, här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i DN här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD här, här, här, här, här, här, här och här.

3 kommentarer

  1. Fotboll är intressant just pga av att det är relativt öppna organisationer där gruppanda och gruppkänsla är viktigt. Likaså är individers frihet viktigt. Och hur detta balanseras är intressant att följa i massmedia. Mycket spekulationer är det kring vad som egenligen händer på träning och i omklädningsrum. Hur öppen kan spelare vara mot tränare och massmedia? Hur öppen är tränaren med vad han tänker? Hur tänkte egentligen ledningen när Zlatan värvades?

    Hade även varit intressant att följa styrelsearbetet inom HQ http://www.hq.se/sv/HQ-Fonder/Om-oss/Verksamhetsoversikt/Styrelse-ledning-och-revis/ Vem kunde, fick och vågade säga var han/hon tyckte om riskerna? Vilken kultur genomsyrade styrelse och ledning? Varför vågade eller kunde (!?) ingen säga till i tid?
    Hur kunde styrelseordf tro att det skulle reda upp sig bara för några dagar sedan?

  2. Tror inte att Zlatan räknat med att bli en nyckelspelare direkt men däremot att alltid vara given i startelvan, det var när han inte var det längre som han tröttnade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: