Kollektivtrafik – ”Förbifarten” 51-40

Två olika opinionsmätningar presenteras idag om den sexfiliga motorvägen ”Förbifart Stockholm”. Den intressantaste är Demoskops mätning, som visar att de boende i Stockholms län prioriterar utbyggd kollektivtrafik före motorvägen, med 51 procent mot 40.

Demoskops mätning är gjord på uppdrag av Miljöpartiet och omfattar 1 000 personer i Stockholms stad och län. DN presenterar också en mätning och där är frågan helt enkelt ja eller nej till motorvägen, dvs utan prislapp. Svaret på den frågan blev 75 procent för. Svaret blir nästan alltid ja när man ställer en fråga om något som låter bra utan att ange en kostnad.

Frågan som ställts i Demoskop är egentligen självklar. Det finns en alternativ användning för den enorma summa som ”Förbifarten” kommer att kosta – mellan 30 och 40 miljarder kr. Pengarna räcker inte för de enorma investeringar som behövs i spårtrafik och annan kollektivtrafik om 30-40 miljarder binds upp i en gigantisk motorväg.

För oss i Miljöpartiet är valet sjävklart. Vi behöver en mycket stor satsning på fler tunnelbanelinjer, utbyggd pendeltågstrafik, utbyggd Tvärbana, fler spårvagnar i innerstaden och ”bussar” på vatten.

Stockholm växer snabbt och det blir allt mer konkurrens om utrymmet. Ska vi klara bostadsbyggandet och samtidigt bevara Stockholms parker och grönområden så krävs att kollektivtrafiken är så attraktiv att färre väljer bilen än idag. För att åstadkomma det krävs att den enorma summa pengar som ”Förbifarten” skulle kosta används till ny kollektivtrafik.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i Expressen härhär, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i DN här, härhärhär, här och här.

Läs artiklar i SvD härhär, här, här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: