MP:s förslag om halverad tjänstemoms

Den konservativa alliansen gör idag ett utspel om att momsen på restaurangtjänster ska halveras, men säger inget om när eller hur det ska genomföras. Förslaget är ett halvt steg i riktning mot Miljöpartiets förslag att halvera den generella tjänstemomsen.

Den stora skillnaden är alltså att Miljöpartiet vill att sänkningen inte bara ska omfatta restaurangtjänster. Det är lika viktigt att momsen sänks på tjänster som utförs av frisörer,  skomakare, cykelreparatör och andra yrkesgrupper.

Skälen för att sänka skatten på tjänster är två. För det första och mest självklara; det skapar fler arbeten. Det andra skälet handlar om miljö och klimat. När tjänster blir billigare i förhållande till produkter (saker) så ökar konsumtionen av tjänster på bekostnad av produkter. Då minskar också mängden avfall och användningen av energi, vilket minskar utsläppen av växthusgaser.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här och här.

Läs artiklar i DN här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD här, här, här och här.

4 kommentarer

 1. Måddan lövar och lövar, men det är bröderna Borg och Reinfeldt som ska avgöra om dessa löften någonsin ska bli verklighet. Under sådana omständigheter kan man väl lova vad f-n som helst (en miljon i bonus till varje svensk medborgare, när vi får råd). Alliansens löften hittan och dittan är ju bara valfläsk av det fetaste slaget.

 2. När det gäller Stockholmsarenan (som blir Stockholms stads egen arena), så innebär kalkylen för den att skattebetalarna inte belastas.

  Madeleine Sjöstedt (FP) redogjorde för kalkylen för Stockholmsarenan när hon argumenterade för beslutet i fullmäktige för några månader sedan. Jag citerar här den text som Stockholms stad har lagt ut på sin hemsida och som alltså Sjöstedt (FP) och övriga sex partier i fullmäktige står bakom:

  ”Stockholmsarenan finansieras huvudsakligen via försäljning av mark med tillkommande byggrätter i anslutning till Globen City samt löpande överskott i verksamheten. Den totala kostnaden för Stockholmsarenan beräknas till cirka 2,7 miljarder kronor inklusive förvärv av mark och ett nytt parkeringsgarage under arenan. Kostnaderna motsvaras av intäkter från försäljning av byggrätter och av hyra från operatören som ska driva arenan. Därmed belastas inte skattebetalarna av bygget.”

  Länk till sidan om Stockholmsarenan:

  http://www.stockholmsarenan.se/arenan/

  När det gäller byggrätter: Konkret innebär det att Söderstadion rivs och att ytan som friläggs då ger intäkter för byggrätter (för bl a bostäder) på 700 miljoner kr. På en del ytor i direkt anslutning till arenan kommer det att bli kommersiella lokaler som också ger intäkter. I övrigt finansieras arenan med hyra som AEG betalar till staden.

 3. Jonny Lundgren · · Svara

  Skillnaden Stefan är att HELA Alliansen nu vill ha sänkt tjänstemoms för restauranger (tack vare Centerpartiet), medan i den rödgröna röran är det bara ni i Mp som pratar om det. Ni är oense om det mesta.

  Sedan skulle jag gärna läsa de mejl du fått om Östermalms IP. Och också ditt svar. Om det kommer.

 4. Stefan, du tänker inte svara på de mail de fått angående det du hittat på kring Djurgårdens förslag om nya Östermalms IP? T.ex. varför du tycker det är bra att lägga skattepengar på Stockholmsarenan, som ingen vill ha, men samtidigt kritiserar Djurgården när de vill anlägga nya konstgräsplaner för barn- och ungdomsidrotten?

  Klent att inte ens kunna stå för sina påhitt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: