Klimatet är den viktigaste valfrågan

Den extrema hettan med skogsbränder i Ryssland och översvämningarna i Asien är just den typer av katastrofer som forskningen visar kommer att bli vanligare. Det är dags att klimatfrågan tar plats i den svenska valrörelsen. De senaste fyra åren har varit förlorade år, både internationellt och i Sverige, för arbetet mot klimatförändringarna.

Men kräver inte klimatfrågan stora internationella överenskommelser? Javisst, men för att sådana ska bli möjliga krävs också att varje land tar eget ansvar. En positiv spiral måste komma igång och de länder med de bästa förutsättningarna, som Sverige, bör vara föregångsland. Vi kan också driva på EU:s politik, så att EU sätter hårdare press på de största utsläpparna; USA, Kina, Ryssland m. fl.

På Miljöpartiets valupptakt redogjorde Maria Wetterstrand och Peter Eriksson för vad vi kan och bör göra. På nationell nivå vill Miljöpartiet satsa totalt 33 miljarder kronor på kollektivtrafik, energieffektiva transporter, förnybar energi, energibesparande åtgärder och omställning av den svenska fordonsparken.

När det gäller forskningsläget finns en ny översikt, framtagen av det prestigefyllda Stanford University i USA. Det redogör för de 1 372 mest publicerade klimatforskarna och ger en nästan övertydlig bild av läget. Över 97 procent procent av de mest aktiva klimatforskarna stödjer slutsaterna från FN:s klimatpanel – att människans utsläpp av växthusgaser ligger bakom klimatförändringarna. Också intressant är att de 2-3 procent av forskarna som inte håller med om detta har publicerat betydligt färre egna forskningsresultat. Vi kan knappast skylla på okunskap om vi inte agerar medan vi fortfarande har tid.

Läs rapporten om vetenskapsläget från Stanford University här.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i DN här, här, här, här, härhär, här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD här här, här, här, här och här.

One comment

  1. Kenneth · · Svara

    Nej, det är inte den viktigaste valfrågan.
    Den viktigaste valfrågan för mig är att
    jämställdheten i våra domstolar får en given
    plats så att inte 9 av 10 pappor förlorar en vårdnadstvist som går till domstol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: