Lokalt tillagad mat utan GMO och transfetter

I SvD har Kristdemokraterna replikerat på min och Raymond Wiggs debattartikel om mat. De säger att de håller med om vissa delar av kritiken, men lite oklart vad. En avgörande fråga som de förbigår i sitt svar är hur de ser på onödiga kemiska tillsatser, GMO (genomodifierade organismer) och tillsatta transfetter.

Alla ska ha rätt till mat utan onödiga kemiska tillsatser, GMO eller tillsatta härdade transfetter. Stora organisationers konsumentmakt är stor; kommuner och landsting kan i sin upphandling ställa kravet att all mat som köps in är fria från detta. EU-parlamentets miljöutskott har visat att stopp för tillsatta transfetter är det mest kostnadseffektiva sättet att minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar inom EU.

Den stora fördelen med lokala tillagningskök visar KD – och även M, FP och C – bristande förståelse för. När Yvonne Ruwaida och jag gjorde ett studiebesök hos Sodexo i våras konstaterade en av cheferna där; ”Det här är en matfabrik”. I boken ”Döden i grytan” visas tydligt vilket vägval vi måste göra. Vi har att välja mellan mat från matfabriker och (som vi vill) lokalt tillagad mat, som är fri från onödiga kemiska tillsatser, genmodifierade organismer och tillsatta transfetter.

För oss i Miljöpartiet är det ett lätt – men mycket viktigt – val. God, hälsosam och miljövänlig mat ska vara en del av livskvaliteten för alla; också för skolbarn, de som lever i boende för äldre eller funktionshindrade, har hemtjänst eller är på sjukhus.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.

Läs artiklar i Expressen här, här, här, här, här och här.

Läs artikel i SvD här, här, här, här, härhärhär och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: