Alla har rätt till nyttig och god mat

I en debattartikel i SvD argumenterar Raymond Wigg och jag för att maten på Stockholms sjukhus, skolor och äldreboenden ska lagas av färska råvaror och nära dem som ska äta den. Den varmhållna, återuppvärmda maten har stora brister i näringsinnehållet och – precis lika viktigt – är sällan god.

God, hälsosam och miljövänlig mat är en viktig del av livskvaliteten för alla. Barn i förskola och skola, äldre med hemtjänst och på äldreboenden och personer med funktionsnedsättningar mår bättre och är friskare om maten lagas lokalt och av färska råvaror. Förutom bättre livskvalitet, bättre hälsa och bättre prestationer (för de som går i skolan) skulle en sådan politik för bättre mat också på sikt  innebära lägre sjukvårdskostnader.

Alla ska också har rätt till mat utan onödiga kemiska tillsatser, genmodifierade organismer eller tillsatta härdade transfetter. Genom tydliga och bra upphandlingar i kommuner och landsting kan vi se till att det blir verklighet.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Läs artikel i SvD här.

Läs artikel i DN här.

Läs min kollega Emilia Hagbergs blogginlägg här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: