KD:s politik gav färre jobb – inte fler

Målet om jämlika levnadsvillkor är fortfarande långt borta för personer med funktionsnedsättningar. Den rapport som Socialstyrelsen presenterade i juni bekräftar än en gång att de har sämre ekonomi, lägre utbildningsnivå och betydligt svagare förankring på arbetsmarknaden än genomsnittssvensken.

I ett utspel utlovar Kristdemokraterna 10 000 nya jobb i offentliga sektorn, staten, landstingen och kommunerna, för personer med funktionsnedsättningar. ”Alla som kan ska få jobba. Det behövs särskilda insatser för personer med funktionsnedsättningar.”, säger Göran Hägglund.

Man kan undra var de insaterna har hållit hus under den gångna mandatperioden, när KD har styrt Sverige. Arbetslösheten för personer med funktionsnedsättningar är ännu högre nu, i förhållande till andra grupper, än den var när mandatperioden började.

När det gäller möjlighet till jobb och samma levnadsvillkor har Miljöpartiet de högsta ambitionerna bland de politiska partierna. Det framgår tydligt i en analys som Handikappförbunden gjort. Vi menar att samhället måste byggas så att alla inkluderas och ges samma levnadsvillkor.

Medan S och M har lägst ambitioner, som man konstaterar i analysen, är det framförallt MP som lägger fram konkreta förslag. När det gäller likhet inför lagen t ex vill vi inrätta en ny fond för processmedel, möjliggöra ”situation testing”, säkra diskrimineringskompetensen i Arbetsdomstolen (AD) och göra det möjligt att processa strukturell diskriminering i domstol.

Läs hela Handikappförbundens analys här.

Läs artikel i Expressen här.

Läs artikel i DN här.

Läs artikel i SvD här.

Annonser

3 kommentarer

 1. Håller helt med att en starkare arbetsmarknad är avgörande för att personer med funktionsnedsättningar ska få jobb. Miljöpartiet har en stark politik för mer företagande och nya jobb.

  Man kan läsa mer om Miljöpartiets politik för företagande här: http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=210764
  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=174029

 2. Jag ser fram emot att få veta hur många funktionshindrade som MP har anställda…
  Inte bara handikappeliten i rullstol utan
  även de tex psykiskt funktionshindrade.

 3. Mattias J Fröding · · Svara

  Det kanske beror kanske på att ni aldrig har suttit vid spakarna.

  Att arbetslösheten för personer med funktionsnedsättningar är ännu högre nu, i förhållande till andra grupper, än den var när mandatperioden började är kanske inte så konstigt om än beklagligt.

  Ekonomiska kriser slår hårdare mot dem som har en svagare ställning på arbetsmarknaden, tyvärr.

  Utöver riktade åtgärder som de som KD nu föreslår är en starkare arbetsmarknad det bästa sättet att få ner arbetslösheten bland åtminstone dem med mindre funktionsnedsättningar… och det lär inte vara MP:s starkaste område precis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: