SMS:a i trafiken lika farligt som rattfylla

I Aftonbladet har jag en debattartikel tillsammans med Maria Spetz, VD för Motormännens Riksförbund, om det stora trafikproblem som sms-andet i trafiken utgör.  En färsk undersökning från Trygg-Hansa visar att 44 procent av svenskarna SMS:ar ibland i bilen, och mest gäller det unga förare.

Norge, Finland och Danmark har lagstiftning som förbjuder sms:ande och ringande utan handsfree samtidigt som man kör. I Sverige finns inget förbud trots att mobiltelefonanvändning orsakar 10–20 människors död i trafiken varje år. I Europa är det bara Sverige och Albanien som tillåter att man använder mobiltelefonen hur som helst under bilkörning.

Det är ungefär lika farligt att sms:a när du kör som att köra rattfull. Reaktionsförmågan försämras kraftigt, eftersom den som sms:ar gör tre saker förutom att köra bilen – tittar på mobilens skärm, knappar in bokstäver och tänker på vad som ska skrivas. Det gör att risken för olyckor ökar upp till 20 gånger.

I artikeln uppmanar vi infrastrukturminister Åsa Torstensson(C) att ta initiativ till lagstiftning. Vi uppmanar också offentliga arbetsgivare och privata företag att införa en policy som tydligt visar att det inte är tillåtet för anställda att sms:a eller ringa utan handsfree under arbetstid och vid användning av tjänstebil och tjänstemobil.

Sådana policys på många arbetsplatser skulle öka medvetenheten om denna nya trafikfara. En ny lagstiftning skulle minska antalet olyckor, förebygga mänskliga tragedier och rädda liv.

Läs artikel i Aftonbladet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: