Sverige måste gå i täten för att minska utsläppen av växthusgaser

Demokraternas ledare i USA:s senat konstaterade i torsdags att rösterna just nu inte finns för att ta ett klimatpaket med tydliga begränsningar av utsläpp av klimatgaser. Det är ett stort bakslag för hela den globala kampen mot klimatförändringarna.

Tiden är nu knapp om Demokraterna och president Obama ska hinna ta ett klimatpaket med nuvarande stora kongressmajoritet. Förhoppningsvis kommer de att göra ett försök till i år. I november är det kongressval och allt talar för att Demokraterna kommer att förlora det mesta av sin majoritet då.

Det finns hos de flesta republikanska politiker en stor skepsis mot att agera för att minska användningen av fossila bränslen. De flesta av partiets väljare tror inte att klimatförändringarna beror på mänsklig aktivitet och det finns ett stort motstånd mot att höja priset på användning av kol och olja. När den nya kongressmajoriteten trätt till kommer det att bli ännu svårare att få ihop en majoritet  för att minska utsläppen av växthusgaser.

President Obama har som tur är en möjlighet till, där han inte behöver stöd av kongressen. Miljömyndigheten EPA kommer att införa regleringar av utsläpp av växthusgaser i början av nästa år. Det kommer åtminstone att innebära en viss minskning av utsläppen från anläggningar från energiproduktion och från biltrafiken.

Efter det åtminstone temporära mislyckandet i USA är det ännu viktigare att Europa driver på den globala utvecklingen och sätter ökad press på USA, KIna, Ryssland och andra stora utsläppare.

Ett riktigt starkt resultat för Miljöpartiet i september innebär en garant för att Sverige driver på övriga EU för att (1) göra större åtaganden för minskning av utsläppsgaser och (2) gå i täten globalt i utbyggnaden av sol, vind och biogas och energibesparande åtgärder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: