Den svenska sexköpslagen är effektiv

Ett par riksdagsledamöter är ute och cyklar ordentligt om sexköpslagen i en debattartikel i Expressen om sexköpslagen. De föreslår att vi ska införa samma lagstiftning som t ex i Tyskland och Holland, trots att det skulle leda till att prostitutionen i Sverige skulle bli många gånger större än idag.

Sexköpslagen i Sverige är välfungerande och har blivit positivt uppmärksammad internationellt. I länder med legaliserad sexindustri är prostitutionen många gånger större än i Sverige. Orsaken; efterfrågan är mycket större, pga av att det är lagligt och accepterat.

Även den olagliga, svarta prostitutionen är högre i länder med legaliserad prostitution, eftersom ”tjänsten” blir billigare om man undanhåller skatt.

Ännu en sak vi skulle tvingas stå ut med vid en legalisering är en omfattande marknadsföring av bordeller och prostituerade. i Tyskland och Holland är bordelltestning m m vanligt som ”konsumentupplysning” i tidningar och TV-kanaler.

Om sexköp skulle legaliseras och göras OK skulle vi få (1) en enormt ökad efterfrågan på kvinnor (och män) att sälja sina kroppar, (2) förutom en omfattande legal prostitution också en mycket stor illegal prostitution och (3) en mängd tidningar och TV-kanaler som har bordelltestning som konsumentupplysning.

Läs artikel i Expressen här.

Läs artikel i Aftonbladet här.

Annonser

5 kommentarer

 1. Li Amelia · · Svara

  Att förbjuda _sexuell_aktivitet_ mellan samtyckande vuxna är problematiskt, det borde ha lärt av 1900-tals-historien.

  >”Min uppfattning (efter att ha satt mig in i frågan) är att prostituerade far illa psykiskt (generellt, undantag finns alltid)”

  Du har fallit för ”myten om den trasiga horan” som säger att den som säljer sextjänster ”generellt” eller ”nästan alltid” far illa. Även detta är ett uttryck för paternalistisk infantilisering av kvinnor. Myten är en del av ”ideologin”, den som också säger att ”frivillig sexhandel finns inte, det är alltid en form av mäns våld mot kvinnor”.

  En del far illa, ja — och sexköpslagen och den bakomliggande ideologin gör det tyvärr bara värre (av många anledningar).

  Ordentlig *opartisk* icke-ideologisk forskning behövs.

  >”Jag anser att det skulle vara väldigt olyckligt med en kraftigt ökad prostitution, vilket en legalisering skulle leda till.”

  1) Det vet vi inte om det skulle.

  2) Den ovilja mot ökad prostitution många har är vanlig, men är ytterligare ett uttryck för den stigmatisering sexsäljare lider under.

  3) Visst kan vi väl acceptera en (mot förmodan) ökad prostitution om det är priset vi måste betala för att förbättra sexsäljarnas villkor? Eller skall vi till varje pris köra nollvisionspolitiken, oavsett konsekvenserna detta har för säljarna?

  Sexköpslagen situationen värre för *alla* säljare, både de som gör det frivilligt (jodå) och de som står under vanmakt (trafficking, drogberoende, fattigdom). Det som behövs är *riktiga* åtgärder, inte inhuman signalpolitik.

  Det humana vore att jobba för att:

  * Minska stigmatiseringen av sexsäljare.

  * Avkriminalisera handel med sexuella tjänster (inklusive avskaffa sexköpslagen).

  * Överhuvudtaget förbättra villkoren för sexarbetare.

  * Motarbeta alla former av tvång och ofrivillig prostitution, samt hjälpa dem som vill lämna branschen.

  * Rehabiliteringsplatser som räcker till alla drogberoende (här ligger vi efter!)

  * Ett socialt skyddsnät som fungerar, så att ingen tvingas in i sexarbete (här har vi kommit jämförelsevis ganska långt i Sverige)

  Att sju partier är överrens om motsatsen är tråkigt, för många sexsäljarorganisationer har andra åsikter. Se t.ex http://www.rosealliance.se/harmreduction.html

  Jag hoppas att det framgår att frågan är ytterst komplicerad och multifacetterad. Att säga att riksdagsledamöter som har satt in sig i det här är ”ordentligt ute och cyklar” känns väldigt förhastat.

 2. Min uppfattning (efter att ha satt mig in i frågan) är att prostituerade far illa psykiskt (generellt, undantag finns alltid), även i länder med legaliserad sexindustri. Det är också ett av synsätten bakom den svenska lagstiftningen. Du och jag har olika syn på detta. Jag anser att det skulle vara väldigt olyckligt med en kraftigt ökad prostitution, vilket en legalisering skulle leda till.

  Det finns mycket som staten redan reglerar för att människor inte ska komma till skada. ”Samtyckande vuxna” kan inte sälja narkotika till varandra eller komma överens om att någon (av de samtyckande) ska arbeta under farliga arbetsförhållanden (i det sistnämnda fallet har vi en arbetsmiljölag).

  Alla sju riksdagspartierna står bakom den nuvarande lagstiftningen och min förhoppning är att det kommer att vara stor enighet i frågan även framöver.

 3. Li Amelia · · Svara

  >”Självklart skulle prostitutionen öka kraftigt om det blev lagligt att köpa sex.”

  Det är inte alls ”självklart”. Här behövs forskning. Men det troliga är att (jag citerar artikeln) ”kriminaliseringen av sexköp ger upphov till illegal ersättningsmarknad där handeln är farligare. Efterfrågan minskar inte, utan exporteras dels utomlands, framför allt till europeiska grannländer och Asien, och drivs dels ner under jorden. Kriminella organisationer ges möjlighet att etablera sig.”

  Vidare: ”Sexhandel mellan samtyckande vuxna kommer att finnas så länge människor är sexuella varelser som sinsemellan kan byta pengar, varor och tjänster. Detta är ett faktum som ingen lag kan ändra på.”

  Fast det viktigaste är ju ändå att förbättra sexsäljarnas rättigheter och villkor, inte en eventuell marginell ökning av sextjänsterna i samhället, eller hur?

  > ”[…] de flesta inte tycker att det är schysst att köpa tillgång till en annan persons kropp.”

  Detta är att infantilisera de som säljer sextjänster och stigmatisera köparna. Vi lever i kapitalism, och får nog, så länge ingen tredje part tar skada, vackert acceptera när samtyckande vuxna människor byter varor, tjänster och pengar med varandra.

  Jag torkar äldre i rumpan på jobbet och tycker det funkar OK, även om jag fattar att många inte skulle palla det, att jobbet endast passar för en minoritet. I någon mening är jag tvingad och utnyttjad – jag behöver ju pengarna. Men vafan? Då ser vi till att jobba för att rättigheter och villkor ska förbättras (lönen t.ex).

  Varför skulle sexsäljare inte själva på motsvarande sätt få ta ansvar för sin situation, handlingar och beslut? Varför skulle inte på samma sätt kunna jobba för sexsäljarnas rättigheter och villkor?

  > ”Den normen tycker jag att det är väldigt viktigt att vi behåller.”

  Vi talar om sängkammaraktivitet mellan samtyckande vuxna. Jämför med den svenska 1900-tals-synen på homosexuella. Staten skall inte gå in och reglera detta, även om du själv personligen helst avstår. Ja, sådan lagstiftning kallas ibland ”normerande”, men kan lika gärna kallas ”stigmatiserande” och ”infantiliserande”. Och ”väldigt obehaglig”.

 4. Självklart skulle prostitutionen öka kraftigt om det blev lagligt att köpa sex. Storleken på efterfrågan styr utbudet (dvs antalet sex-säljare), som vid försäljning av alla andra tjänster och produkter. Nu hålls efterfrågan nere av att de flesta inte vill begå olagliga handlingar och av att de flesta inte tycker att det är schysst att köpa tillgång till en annan persons kropp. Den normen tycker jag att det är väldigt viktigt att vi behåller.

  Även om debattörerna i Expressen inte vill kopiera lagarna i Tyskland och Holland så är det avgörande att det handlar om att jämställa prostitution med vilket jobb som helst. Det är just det som skulle öppna upp för en kraftig ökning av prostitutionen, av de skäl jag angav ovan.

 5. Li Amelia · · Svara

  Tack för hyfsat tonläge!

  Men jag håller med Bergs och Lindbergs artikel, och tycker att du bara rapar upp trams-argument. (Förlåt, men den fick du för det där med ”ute och cyklar ordentligt”). Nästan varenda påstående du gör är sakligt felaktigt och/eller sexualmoraliserande.

  >”De föreslår att vi ska införa samma lagstiftning som t ex i Tyskland och Holland”

  Nej de gör de inte. Jag har verkligen läst artikeln, och de föreslår faktiskt inte det. Det skulle gå att genomföra reglering och skydd oerhört mycket bättre det görs i dessa länder.

  > ”Dessutom; eftersom lagstiftningen påverkar människors normer om rätt och fel…”

  Ja, det tror jag i och för sig att den gör. Och liksom artikelförfattarna, så vill jag hävda att det är är en skamlagstiftning som stigmatiserar köpare och infantiliserar säljare. En uppfostringslag som med skamverktyg reglerar vad samtyckande vuxna får göra i sängkammaren. Det här är inget annat än uttryck för en patriarkal hederskultur. Man försöker uppnå det ”rena folkhemmet”, precis som man tidigare gjort med synen på homosexuella som sjuka eller brottsliga. Och jag menar, liksom artikeln, att den ytterst grundar sig en paternalistiska föreställningar om kvinnlig lösaktighet som skamlig.

  Jag tycker det här vansinnet börjar bli ytterst obehagligt. Nu föreslås maxstraffet för sexköp mellan samtyckande vuxna höjas till ett år. Vad är det som håller på att hända egentligen? Var ska det här sluta?

  Skulle prostitutionen bli många gånger större om den avkriminaliserades? Knappast. Vilken forskning stödjer du dig på?

  Kriminaliseringen stigmatiserar redan trängda grupper. Om vi verkligen vill stärka rättigheter och villkor för säljare, hur hjälper det att driva ner verksamheten under jorden där den bara blir farligare?

  Skulle vi behöva se reklam överallt? Inte om vi inte vill — precis som vi idag inte behöver se reklam överallt för porrtidningar, strippklubbar eller internetsajter.

  Skulle trafficking öka med avkriminaliserad prostitution? Vilken forksning stöder du dig på? Jag tror att det vore bättre med avkriminaliserad sexhandel, bl.a för att då skulle det finnas tusen gånger mer incitament för alla att larma polisen om det verkar som att tvång eller slaveri föreligger.

  Det hjälper inget trafficking-offer att kriminalisera sexhandel mellan samtyckande vuxna. Tvärt om, det gör situationen värre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: