Miljöpartiet nu det enda mittenpartiet

”Miljöpartiet är inte något mittenparti längre”, skriver  Per Ankersjö (C), i en debattartikel i Aftonbladet. I själva verket har Centern har alltid sett Miljöpartiet som en konkurrent om miljöengagerade mittenväljare och därför, utan framgång, försökt utmåla MP som ett vänsterparti.

Det är just det faktum att Miljöpartiet ligger i det politiska mittfältet som är en av huvudorsakerna bakom den kraftiga uppgången sedan valet 2006. Ungefär 40 procent av de nya sympatisörerna har kommit från M, C och FP och de flesta övriga från S.

Efter alla ideliga positionsförflyttningar under årens lopp, de flesta åt höger, vet få idag vad Centern står för. Partiet har misskött sitt varumärke så till den grad att det borde läras ut på landets högskolor  som avskräckande exempel i ämnet marknadsföring.

Men två saker verkar väljarna ha klart för sig om Centern; (1) partiet har lämnat sitt miljöengagemang bakom sig och (2) det talar ofta om vikten av företagande, men utan att lyckas förenkla förutsättningar för att starta och driva företag. Det sistnämnda blir för övrigt en av huvuduppgifterna för en kommande rödgrön regering.

En röst på Miljöpartiet i valet är en röst på klimatet, jobben, att verkligheten för de små företagen förbättras och att vi har ett samhälle med trygghet och lika rättigheter för alla.

Läs artikel i Aftonbladet här.

2 kommentarer

 1. albinringbroman · · Svara

  Hej Stefan,

  Det var en intressant analys av läget. Skulle vara intressant att höra din kommentar till det faktum att fler väljare ändå anser att Miljöpartiet har gått till vänster än de som anser att Mp gått till höger eller inte alls påverkats tillsammans (se siffror från Novus opinion samt den nu pågående Aftonbladet-mätningen)?

  Vad gäller Centerpartiets politik förstår jag att du skriver som du gör – för du kan ju inte gärna skriva 1) att aldrig förr har miljöbudgeten varit så stor och aldrig förr har det satsats så mycket på förnyelsebar energi som det gör nu, samt 2) att Maud Olofsson som första näringsminister lyckats minska regelkrånglet för företagen.

  Det är ett ganska bra facit, även om vi har mycket kvar att göra under nästkommande mandatperiod och mandatperioderna efter det 😉

  Allt gott,
  Albin

 2. David Hertl · · Svara

  En röst på miljöpartiet är en röst på MonaToblerona och kommunisterna. Jag skulle inte ens rösta på någon av de tre rödgröna partierna ens under pistolhot.

  David Hertl, Folkpartist i Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: