Vi måste ta krogdiskrimineringen på allvar

Ett besök på krogen är självklart för många stockholmare, men inte för alla. Det gäller ofta att ha rätt hudfärg, sexuell läggning, ålder, kön och helst inte något funktionshinder för att komma in på krogen.

Krogdiskriminering är tyvärr vanligt och svårt att bevisa. I en motion till fullmäktige föreslår jag tillsammans med Paul Lappalainen att anonyma tester, så kallad ”situation testing”, införs i Stockholms stad för att regelbundet mäta förekomsten av krogdiskriminering. Liknande regelbundna tester görs idag, med goda resultat, för att mäta överserveringen (servering till redan berusade).

Regelbundna tester skulle ge en bild av hur vanligt diskriminering är och om den ökar eller minskar över tid. Man skulle få en bild av hur diskrimineringen går till och vilka som drabbas. Detta skulle göra det lättare att föra en dialog både med krognäringen och med de med krogägare som diskriminerar.

Miljöpartiet i Stockholm har tagit fram ett 5-punktsprogram mot krogdiskrimnering, där anonyma tester är ett av de två viktigaste förslagen. Det andra är att när serveringstillståndet ges ska det skrivas in att man kan förlora tillståndet vid upprepad diskriminering.

Många av de människor som blir diskriminerade på krogen blir det också i arbetslivet. All slags diskriminering bidrar till marginalisering och utanförskap. Stockholm ska vara en öppen stad, med lika rättigheter för alla.

Läs vårt pressmeddelande om tester för att motverka krogdiskriminering här.

Läs artikel i SvD om kampen för lika rättigheter i Polen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: