Två regeländringar som skulle förbättra fotbollen

Varför finns indirekt frispark? Till den icke fotbollskunnige; en indirekt frispark får man inte göra mål på, utan bollen måste spelas till en spelare först. Låter obegripligt? Regeln kommer från fotbollens barndom för över 100 år sedan, när man var rädd att det skulle vara för lätt att göra mål.

Men ett problem i dagens fotboll är knappast att det görs för många mål; tvärtom. Om den här regeln togs bort, så att alla frisparkar blev ”direkta”, skulle sådana fasta situationer bli intressantare och vi skulle se fler mål.

Är det någon som tycker att spelet är för snällt i dagens fotboll då? Nej, just det. Det finns ett mycket enkelt sätt att få justare fotboll med färre skador och som är kompatibelt med dagens regler. Lösningen heter tidsbegränsade utvisningar.

Om alla fällningar, stämplingar och brutala tacklingar som nu ger varning också leder till 10 eller 15 minuters utvisning skulle spelet bli justare. Samtidigt skulle naturligtvis rött kort finnas kvar för de allra värsta förséelserna.

Skulle inte Svenska Fotbollsförbundet kunna motionera om dessa ändringar till FIFA (Internationella Fotbollsförbundet)? Vi i Sverige skulle kunna införa det här på prov under en eller två säsonger i allsvenskan. Ganska säkert skulle det innebära mer intressant fotboll, som skulle uppskattas av publiken. Sedan kanske vi skulle kunna få se de nya reglerna i nästa VM…

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, härhär och här.

Läs artiklar i DN här, här, här och här.

Läs artiklar i SvD här, här, härhär, här och här.

Annonser

One comment

  1. Ja fast nej · · Svara

    Det verkar som att du gillar hockey och bör således hålla dig till den sporten också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: