Ett lag besegrade individualister i finalen

Tjeckiens lagsamarbete och beslutsamhet vann över rysk individualism i ishockeyns VM-final (2-1). Det och tjeckernas förmåga att höja sig i de avgörande momenten i turneringen ligger bakom det överraskande guldet. Trots att ryssarna inte kom upp till sin högsta kapacitet blev det en stor final, med ett enormt tempo, många dramatiska situationer och mycket fysiskt spel.

Ryssland hade mycket puck och tryck, men lyckades sällan ta sig igenom tjeckernas starka defensiv med press över hela banan. En hel del skott gick fram till VM:s bäste målvakt Tomas Vokoun, men för det mesta ur vinklar som Vokoun inte hade stora problem med eller där han hade fri sikt.

Själv trodde jag att tjeckerna skulle vara slitna efter de tuffa matcherna före finalen, men av det märktes ingenting. Tvärtom gjorde de en betydligt bättre match än mot Sverige. Och den oerhörda arbetsinsats spelarna lade ner går knappast att överträffa…

I alla mästarlag finns spelare som är extra värdefulla. I Tjeckiens fall var det naturligtvis Vokoun, samt bl a Jaromir Jagr, i sin roll som ledare för de yngre spelarna, Jagrs påpasslige kedjekompis Jakub Klepis och lagkaptenen Tomas Rolinek.

I tjeckisk ishockey-historia kommer säkert den här segern att räknas som ett av de allra största ögonblicken. Detta var det 12:e VM-guldet (inkl de sex som Tjeckoslovakien vann). Tjeckien kom, precis som Sverige, till turneringen med få NHL-proffs; bara tre spelare. Rysslands lag var ett ”dream team” med NHL-stjärnor över hela linjen. På pappret var laget minst lika starkt som de allra bästa Sovjet-upplagorna under 80-talet.

Läs artiklar i Aftonbladet här, härhärhär, här, här, här, här, här och här.

Läs artiklar i DN här, här och här.

Läs artiklar i SvD här, härhär och här.

One comment

  1. Visar bara hur löjligt det är med 1/4 finaler och en avgjörande match i hockey. För slumpartat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: