Bengt-Åke ska inte lastas för förlusten

Sverige förlorade semifinalen i hockey-VM mot Tjeckien efter straffar. Vad ska man säga? Snöpligt att släppa in en kvitteringspuck med bara sju sekunder kvar att spela, naturligtvis. Om Sverige hade lyckat hålla 2-1 tiden ut hade det varit rättvist. Men nu blev det inte så…

Tre kronor var lite stabilare och vassare i spelet under ordinarie tid. Men sport handlar mycket om att ”vara bäst när det gäller” och i slutet av tredje perioden, förlängningen och straffläggningen var det tjeckerna.

Bengt-Åke Gustavsson, Sveriges förbundskapten, fick direkt efter matchen kritik för sin time-out med 15 sekunder kvar. Det gjorde att tjeckerna fick mer tid att tänka igenom slutskeendet. Men jag är beredd att hålla med Viasats expertkommentator Johan Tornberg, som först höll med om kritiken men ändrade sig efter att ha hört Bengt-Åkes förklaring. De nyckelspelare han tänkte använda i sista bytet var rejält trötta och var de som begärde time-out. I det läget ska en förbundskapten lyssna på dem och därför var beslutet inte alls fel, menade Tornberg.

Om man ska döma av den här turneringen ser det bra ut med återväxten i svensk hockey. Flera unga spelare har gjort sin VM-debut och t ex 19-årige Magnus Pääjärvi Svensson har visat att han kan bli hur bra som helst.

Tjeckiens uthållighet har imponerat under den andra VM-veckan. Efter den tafatta och viljelösa insatsen mot Scweiz förra lördagen (förlust 1-3) har laget vunnit tre raka tuffa ”måste-matcher” mot Kanada, Finland och Sverige. Visserligen de två sista på straffar, men de tillhör spelet de också.

Tjeckerna är rimligvis slitna, både fysiskt och mentalt och kommer att få möta ett relativt fräscht Ryssland i finalen. Ryssland har det på pappret överlägset bästa laget och är regerande världsmästare. Det som talar för Tjeckien är deras lagmoral och att de kommer att ha noll press på sig i finalen. Förmodligen räcker inte det…

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.

Läs artiklar i DN här, här, härhär och här.

Läs artiklar i SvD här, härhär och här,

3 kommentarer

 1. Elgben · · Svara

  Aha så det var spelarnas beslut att ta timeout, när Niklas Persson säger i en intervju att det var BENGANS beslut & att det inte hade å göra med att spelarna begärt den.

  ”Är det någon gång man orkar är det sista 14 sekunderna i en semifinal.”
  Säger Persson på frågan om dom var trötta..

  Det är ju en helt sinnessjuk timeout, hela tjeckiska laget stöter frammåt direkt på tekningen.
  Det fick dom ju snacka ihop sig om exakt vad alla skulle göra.
  Och dom gjorde det riktigt bra.

  Men det är ju inte bara timeouten som är helt vansinnig, hur i hela universum kan han sätta in Mårtensson som sista straffläggare?!?!?!?!?!
  Inget ont om Mårtensson han är en mycket bra spelare, men han har varit iskall hela VM.
  Straffen han lägger är skrattretande dålig.

  Den här matchen var det inga individuella misstag eller någon dålig laginsats som satte stopp för Sveriges finaldrömmar.
  Det var 2 gigantiska coach-missar, men det är problemet med Bengan, som han visat gång på gång, han har INGEN känsla alls, det steg honom åt huvudet när han tog hem båda gulden i OS & VM, sen dess har han försökt visa sig duktig i båset & det har gått åt skogen varje gång han försökt.

  ”Hej vi åker till Kanada, spelar på liten rink med nästan uteslutande NHLspelare, så spelar vi Svensk hockey, för jag vet inte hur man anpassar sig till andra förhållanden”
  JA BRA JOBBAT BENGAN!
  Nej Tack Och Hej, jag kommer inte sakna dig.

 2. Hej Leif.

  Tyvärr letar media gärna efter syndabockar. Nu vinner Sverige bronset mot Tyskland och Bengt-Åke får en snygg avslutning på sin tid som förbundskapten. Han är värd det.

 3. Leif · · Svara

  Om nu spelarna begärde detta varför slå upp en stor rubrik det var BÅ FEL- mYCKET LÅGT AV AB.
  Finns det bara blåbär som sk.journalister över helgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: